Uit in eigen regio: 8 uitjes in het noorden

Vier jij de zomer thuis? Vervelen is geen optie. Je hoeft echt niet ver te gaan voor dat beetje spanning en sensatie.

Dit artikel verscheen in Noorderland 2015-5.

Tekst: Miranda ten Wolde | Fotografie: iStock

Vier jij de zomer thuis? Vervelen is geen optie. Je hoeft echt niet ver te gaan voor dat beetje spanning en sensatie. Het Noorden heeft alles al in huis voor verrassende én enerverende uitstapjes. Solo, samen of met de (klein)kinderen natuurlijk. Tien tips op een rij voor geslaagd dagje uit in de buurt.

1 Varen door de Alde Feanen

Kabbelend water, ruisend riet en het gekwetter van watervogels: je beleeft de prachtige natuur van het Nationaal Park de Alde Feanen het beste vanaf het water. Begin je ontdekkingstocht van het natuurgebied bij watersportcentrum De Twirre in het rustieke dorp Eernewoude.
De Alde Feanen is een bijna 2.300 hectare groot laagveenmoeras in het hart van Friesland, tussen Leeuwarden, Heerenveen en Drachten.
Het landschap van het park bestaat uit meren, petgaten, rietlanden, ruigten, struwelen en moerasbossen. Niet verrassend dat er in zo’n bijzonder landschap ook een enorme rijkdom aan planten en dieren
voorkomt. Er zijn in de Alde Feanen meer dan 450 soorten planten te vinden en er broeden ruim 100 soorten vogels. Een ware lust voor natuurliefhebbers dus! Ook is het gebied van groot belang voor waterrecreatie. Je kunt er heerlijk varen, picknicken en tot rust komen in een wonderschone omgeving. Bij het watersportcentrum De Twirre kun je een kano of zeilboot huren om het natuurgebied zonder het storende geronk van een motor in alle stilte te ontdekken. Vanaf het centrum vaar je het It Wiid op en kun je vanaf hier op dit meer naar hartenlust ronddobberen. Aan de overkant van het meer ligt het bezoekerscentrum van de Alde Feanen. Meer hier aan om op een interactieve manier te leren over de ontstaansgeschiedenis, flora en fauna, het beheer en de recreatie van het gebied. In de Doe-en beleeftuin bij het bezoekerscentrum kunnen kinderen lekker spelen en ontdekken. Er zijn hier ook meerdere vaarroutes verkrijgbaar. Zo is er een audiovaarroute en een nieuwe kanoroute die je rond de Jan Durkspolder leidt. Geniet van een heerlijke dag op het water!

Wat: Nationaal Park Alde Feanen
Waar: Begin je dag in Eernewoude
Wanneer geopend: Van april t/m oktober is De Twirre is de hele week open van 9.00 tot 18.00 uur, en het bezoekerscentrum van 10.00-17.00 uur.
Entree: Het bezoekerscentrum en de Alde Feanen bezoek je gratis.
Bij De Twirre huur je een tweepersoonskano voor de hele dag voor
€18,00 en zijn er verschillende zeilboten beschikbaar. Zo huur je voor
de hele dag een Optimist voor €30,00 en een Laser Pico voor €50,00.
Website: www.np-aldefeanen.nl & www.detwirre.nl

2 Van luchtfietsen tot lori’s kijken

Een speeltuin, verkeerspark en dierenparadijs ineen. Als (groot)ouder kun je heerlijk een dagje kalm aan doen, want de kinderen vermaken zich wel in Sanjesfertier. Bang om ze kwijt te raken hoef je niet te zijn in dit knusse park. Kleinschalig vermaak voor de kleintjes. Je bezorgt ze een onvergetelijke dag in Sanjesfertier in De Westereen. In de speeltuin kunnen ze zich helemaal uitleven. Natuurlijk zijn er de nodige glijbanen, schommels en zandbakken. Maar je kunt ook bootje varen, een tochtje met de stoomtrein maken of door de lucht fietsen in de helikoptermonorail. Of stap eens in de auto op het verkeerspark. Niet door rood rijden, want dan krijg je de politie achter je aan. Wil je meedoen met de kinderen? Dan kun je samen gaan midgetgolfen. Zelfs met slecht weer, want naast de achttien holes buiten zijn er binnen ook nog eens negen te vinden. Als het regent, blijven de kinderen droog in de apenkooi, de ballenbak of op de blokkenzolder. En dat is alleen nog maar het speelpark – in het dierenpark is nog veel meer te beleven. Verwacht hier geen tijgers of olifanten, maar met stokstaartjes, kamelen, neusberen en kleurrijke lori’s (dwergpapegaaien) zijn er toch genoeg exotische dieren te zien. En natuurlijk kun je ook lekker knuffelen met konijntjes en cavia’s.

Wat: Speel- en dierenpark Sanjesfertier
Waar: Boppewei 14, De Westereen (Zwaagwesteinde)
Wanneer geopend: Tussen 10.00 en 18.00 uur, vrijdag tot 19.00 uur.
Entree: €8,00 per persoon. Kinderen tot 1 jaar gratis.
Website: www.sanjesfertier.nl 

3 Melancholie van een plattelandsdorp

Een leven zonder smartphone, computer, televisie, wasmachine en koelkast. Het is bijna niet meer voor te stellen, maar het is nog maar een dikke eeuw geleden dat Noord-Groningers zo leefden. In Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum leer je het plattelandsleven van dichtbij kennen. Het Hoogeland, met de uitgestrekte velden en imponerende wolkenluchten in het noorden van Groningen, werd ooit lieflijk bezongen door Ede Staal. Het openluchtmuseum in Warffum brengt dat melancholische gevoel van weleer, toen alles misschien wat minder luxe maar ook minder ingewikkeld was, helemaal terug. Je loopt er boven op de wierde van Warffum, een door mensen gemaakte verhoging in het landschap waarop ze veilig waren voor de zee. Het Hoogeland was een echt landbouwgebied, bestierd door herenboeren. Mensen werkten als landarbeider of dienstbode. In het 19de en begin 20ste-eeuwse dorp verdienden de slager, de bakker en de kruidenier maar ook de dokter, de dominee en de schoolmeester hun brood. Hoe? Dat zie je in de verschillende gebouwen van het museum. Je ervaart in het huis van de veearts hoe hij zijn praktijk runde, maar ook hoe dagloners in de stookhut hun voedsel én hun was kookten. Nog niet lang geleden verwierf het museum een TBC-huisje, een houten hutje om tuberculosepatiënten in de tuin te isoleren en hopelijk te laten genezen. Het huisje wordt deze zomer voor de ogen van het publiek gerestaureerd. Tijdelijke tentoonstellingen kent het museum ook: dit jaar leer je alles over theetijd in Noord-Groningen. 

Wat: Openluchtmuseum Het Hoogeland
Waar: Schoolstraat 4, Warffum
Wanneer geopend: dinsdag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur, op zon- en feestdagen van 13.00 tot 17.00 uur.
Entree: €8,00 per persoon, kinderen t/m 5 jaar gratis, van 6 t/m 17 jaar €3,50.
Website: www.hethoogeland.com

4 Kopje onder in het Muzeeaquarium

Alles wat met de zee te maken heeft, dat vind je in het Muzeeaquarium, onder aan de dijk in Delfzijl. Van schepen tot schelpen. En in de bunker uit de Tweede Wereldoorlog kun je zelfs vissen aaien. De zee is altijd in beweging en dat merken ze bij het Muzeeaquarium maar al te goed. De gemeente Delfzijl heeft plannen om de dijk te verbreden en aardbevingsbestendig te maken. Wat er dan met het museum gebeurt, is nog erg onzeker. Des te meer reden om dit jaar nog een bezoekje aan dit bijzondere museum en aquarium te brengen. Zo leer je van alles over archeologie en sta je ineens oog in oog met het meest noordelijke hunebed van Nederland. Kinderen kunnen zich uitleven met een metaaldetector. Tot de verbeelding spreken ook de fossielen, schitterende kristallen en mineralen die je vertellen over het ontstaan van de aarde. Even verderop vind je een van de grootste schelpenverzamelingen van Europa en van alles over de maritieme geschiedenis van Delfzijl. Het museum is gebouwd rondom een bunker uit de Tweede Wereldoorlog. Binnen de twee meter dikke muren wonen vissen uit de Noordzee en de Waddenzee. Haaien, roggen, krabben en kreeften: als je durft, mag je ze zelfs aaien. Tot 1 september staat het museum in het teken van 70 jaar bevrijding. In de bunker vind je een expositie over de Duitse militairen die hier waren gelegerd. En een tweede tentoonstelling belicht persoonlijke bevrijdingsverhalen van Delfzijlsters en Canadese soldaten.

Wat: Muzeeaquarium Delfzijl
Waar: Zeebadweg 7a, Delfzijl
Wanneer geopend: hele week, 10.00 tot 17,00 uur. Gesloten op de meeste feestdagen.
Entree: €8,00 per persoon, €4,00 voor kinderen tussen 4 en 17 jaar. Tot 4 jaar gratis. 
Website: www.muzeeaquarium.nl 

5 Een dagje tuffen in de stoomtrein

Met de trein naar Stadskanaal? Dat is tegenwoordig onmogelijk, zou je denken. Maar dan heb je het mis, want tussen Veendam en Stadskanaal kun je meerijden in een heuse, historische stoomtrein. Museumspoorlijn S.T.A.R is uniek en met 26 kilometer de langste historische spoorlijn van Nederland. De S.T.A.R. laat je zien én beleven hoe mensen vroeger per trein reisden. Begin 20ste eeuw was de trein het nieuwe, snelle vervoermiddel. Dorpen in Groningen en Drenthe waren dan ook beter via rails dan over de weg verbonden. Wie wil ervaren hoe dat ging, vroeger in een trein met een echte stoomlocomotief ervoor, stapt op bij de S.T.A.R. De historische stoom- en dieseltreinen rijden vooral in het weekend en op feestdagen, maar als je precies wilt weten wanneer kun je het beste even op de site kijken. Je kunt kiezen voor een enkeltje Stadskanaal-Veendam of Stadskanaal-Musselkanaal. Maar ook een retourtje of zelfs een rondrit over het hele traject is mogelijk. In de rijtuigenloods bij het station van Stadskanaal is een klein museum gevestigd over de spoorlijn, waar je met je treinkaartje gratis naar binnen mag. Ook leuk: combineer je treinrit met een bezoek aan het Veenkoloniaal Museum in Veendam, waar je alles leert over deze boeiende grensstreek tussen Groningen en Drenthe, de Veenkoloniën.

Wat: Museumspoorlijn S.T.A.R.
Waar: Stationsstraat 3, Stadskanaal (of opstappen in Veendam, Bareveld, Wildervank of Musselkanaal). Let op: voer op de navigatie de postcode 9503 AD in, anders beland je in Nieuw-Buinen.
Wanneer geopend: de trein rijdt vooral in de weekenden, kijk op de site voor data en tijden. Het spoorlijnmuseum is alleen op afspraak open.
Entree: Een treinkaartje kost tussen de €7,00 en €12,00 voor volwassenen, voor kinderen t/m 11 jaar betaal je €5,50 p.p.
Website: www.stadskanaalrail.nl

6 In het veen verveel je je nooit

Veen, dat was lange tijd de reden voor arme mensen om naar Drenthe te vertrekken. Wie ’s nachts zijn plaggenhut bouwde en ’s ochtends een rokende schoorsteen had, mocht voor niets op die plek blijven wonen. In het Veenpark bij Emmen waan je je in de wereld van de turfstekers. Het Veenpark, tegen de Duitse grens, brengt het verleden tot leven. Het park bestaat uit twee museumdorpen: het plaggenhuttendorp ’t Aole Compas en het gezellige Bargermond. Daar kun je heerlijk wandelen door de geschiedenis, langs de kerk, de school en de kroeg. Wie moe is van het lopen, kan ook met de trein over het smalspoor door het park of met het turfschip door de kanalen – zo werd de turf vroeger vervoerd. Niet alles is verleden tijd: bij de bakker kun je nog steeds versgebakken lekkernijen kopen en kinderen van nu lusten nog best een snoepje uit de ouderwetse kruidenierswinkel. En vergeet niet de radiowinkel te bezoeken, die stamt uit de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. Ook toen werd hier nog turf gewonnen. Hoe dat precies ging, bekijk je bij de turfafgraving, zo’n 100 hectare groot. Noeste arbeiders gingen hier te werk met de blote handen en de stoommachine. Deze zomer staat Vincent van Gogh centraal in het Veenpark. Drenthe was voor hem een inspiratiebron. De rode ezels langs de museumroute Ezels van Vincent leren je alles over zijn kijk op deze bijzondere streek. 

Wat: Veenpark
Waar: Berkenrode 4, Barger-Compascuum
Wanneer geopend: april t/m oktober van 10.00 tot 17.00 uur, in juli en augustus tot 18.00 uur.
Entree: €16,50 per persoon. Kinderen tot 4 jaar gratis, 65-plussers betalen €15,50. 
Website: www.veenpark.nl

7 Schone slaapsters en speelkastelen

Laat je betoveren. Drenthe heeft zijn eigen sprookjespark: de Sprookjeshof in Zuidlaren. Een echt gezinsuitje. De naam zegt het al: sprookjes spelen in dit familiepark een grote rol. In de kabouterhuisjes en kasteeltorens van het Sprookjesbos kun je met een druk op de knop zelf alle bekende sprookjesfiguren tot leven brengen. Sneeuwwitje, Assepoester en Hans en Grietje, maar ook dieren uit bekende kinderliedjes als Papegaaitje leef je nog en Ik zag twee beren broodjes smeren zijn van de partij. Liever echte dieren bekijken? Dat kan in de kinderboerderij, waar naast geitjes en konijnen ook herten en alpaca’s wonen. Kinderen kunnen zich helemaal uitleven in de speeltuin met draaimolens, trampolines en glijbanen. Voor regenachtige dagen is er een overdekte speelhal van 3000 vierkante meter, waar je lekker kunt apenkooien. Ook een rondvaart met de Berend Botje over het Zuidlaardermeer is een aanrader.

Wat: Sprookjeshof
Waar: Groningerstraat 10, Zuidlaren
Wanneer geopend: van 1 april t/m 1 november dagelijks van 10.00 tot 18.00 uur. In de winter op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag, sommige feestdagen uitgezonderd.
Entree: €9,95 per persoon. Een rondvaart kost €10,50 p.p., een combikaart €17,50 p.p.
Website: www.sprookjeshof.nl

8 Binnenkijken in het huisje van de smid

Het is alsof de tijd heeft stilgestaan in Orvelte. Het dorpje midden in Drenthe ziet er nog bijna net zo uit als halverwege de 19de eeuw, met oude boerderijen en ambachtslieden om de kunst bij af te kijken. Niet voor niets presenteert Orvelte zich als museumdorp. Het is het best bewaard gebleven esdorp van Nederland. Er wordt gewoond en gewerkt, maar met veel aandacht voor het verleden. In de zomer rijden er geen auto’s in het dorp, asfalt en straatlantaarns zijn nergens te bekennen. Wel: veel Saksische boerderijtjes met rustieke rieten daken. Het dorp telt maar liefst 12 Rijksmonumenten. En bij sommige mag je gewoon binnen een kijkje nemen. Met regelmaat houdt de smid een demonstratie in zijn smederij. Ook de klompenmaker laat graag zijn werkzaamheden aan voorbijgangers zien. In de zuivelfabriek wordt biologische kaas gemaakt. En in de schaapskooi sta je oog in oog met een kudde heideschapen. Voor stoere kinderen is Zoo Bizar aan de Dorpsstraat een leuk uitstapje: daar kunnen ze tegen een kleine entreeprijs kennismaken met slangen, vogelspinnen, gordeldieren en andere kriebelaars en knagers. In de winkels koop je originele cadeautjes en Oudhollands snoepgoed. Tijd voor een hapje of een drankje? Bij café Warmolts staat de koffie klaar. En bij ’t Bakkershoes neem je natuurlijk kniepertjes en kruidkoek mee.

Wat: Museumdorp Orvelte
Waar: Het hele dorp. Parkeren kan op twee parkeerterreinen aan de rand van het dorp.
Wanneer geopend: Het hele jaar door, maar in de winter is niet ieder restaurant of winkeltje open. Vooral in de zomermaanden zijn er vaak gezellige evenementen in Orvelte, zoals een markt of festival.
Entree: Gratis, behalve tijdens sommige evenementen. Voor sommige attracties wordt entree gevraagd. Parkeren kost €3 voor een hele dag. Let op: alleen met de pinpas betalen! 
Website: www.orvelte.net

Laatste nieuws