14 en 15 september: Open Monumentendag

In het tweede weekend van september openen duizenden monumenten hun deuren voor het publiek.

Lees ook

Tekst: Redactie Noorderland | Beeld: iStock

In het tweede weekend van september openen duizenden monumenten hun deuren voor het publiek. Er is van alles te doen in het weekend van 14 en 15 september. Noorderland maakte een selectie van activiteiten. 

Plaats Melkema | GR
Huizinge: 
De negen kunstenaars van de atelierroute Route99 exposeren tijdens de Open Monumentendagen van 14 en 15 september en het weekend erna op 21 en 22 september 2019 op Plaats Melkema in Huizinge. Al ruim 10 jaar verwelkomt deze groep kunstenaars, die in het noorden van Groningen woont, elke laatste zondag van de maand belangstellenden in hun atelier. Eens per jaar, rond de Open Monumentendagen, zoekt de groep een bijzondere locatie om gezamenlijk hun werk te exposeren. Dit jaar stelt de Stichting het Groninger Landschap de kunstenaars in de gelegenheid om in de schuren van Plaats Melkema te exposeren, een eeuwenoud stamhuis van de familie Huizinga waar vele generaties hebben gewoond en gewerkt.
Info: www.route99.nl

Landgoed Verhildersum | GR
Leens: 
Voor het Open Monumentenweekend 2019 is als thema gekozen: ‘Plekken van plezier’. Monumenten zijn er niet alleen om naar te kijken, in te wonen of in te werken, maar kunnen ook een plek zijn waar je je vermaakt. Vroeger gold dat zeker ook voor de borgen en hun omringende tuinen. Ze waren vaak in gebruik als zomerverblijf, waar je kon genieten van de natuur en de schone lucht. En waar je je gasten kon ontvangen en vermaken, met muziek, spelletjes zoals een spelletje croquet, verhalen, lekker eten en drinken. Het gaat over de plekken waar mensen voor en mét plezier naartoe gingen en gaan. Open Monumentenweekend geeft tevens het publiek de kans om niet alleen de geijkte monumenten te bezoeken, maar ook allerlei ongebruikelijke monumenten te ontdekken. Landgoed Verhildersum is een prachtige plek om uw speurtocht langs de monumenten te beginnen: vroeg open, heerlijke koffie met wat lekkers. Kom hier het gidsje halen, geniet en ga van start. Als er ergens een plek van plezier is is het Landgoed Verhildersum wel.
Info: www.verhildersum.nl

Doktershûs | FR
Stiens: 
Bij het Doktershûs in Stiens krijgt het ‘rood’ een ‘groen’ randje tijdens deze Open Monumentendagen. Het Doktershûs uit 1838 met de fraaie neo-classicistische rijk versierde dakkapel kreeg namelijk in 1894 een uitbreiding met een apotheek. Tijdens de Monumentendaglezing vertelt bioloog Margreet Wesseling over de beroemde Leidse arts en botanicus Professor Herman Boerhaave. Ze schreef onlangs een boek over Herman Boerhaave als botanicus. Dit boek is genomineerd voor de Jan Wolkersprijs. In de lezing neemt zij je mee naar ‘zijn tuinen’, de Hortus Botanicus in Leiden, waar hij vanaf 1709 prefect was en zijn landgoed Oud-Poelgeest in Oegstgeest, Boerhaave’s eigen ‘paradijs’ met zijn bomenverzameling. Wesseling vertelt over zijn zaaiboeken en zijn botanische vrienden, over het plezier dat hij aan zijn bezigheden beleefde maar ook over zijn verdriet. Aan de hand van enkele recepten zal ze Boerhaave’s visie laten zien op ‘Beter met planten’. Tijdens de rondleidingen in het Doktershûs vertellen de eigenaren over de prachtige gedecoreerde gang met marmerpatroon uit het eind van de 19e eeuw toen ook de apotheek bij het huis kwam, over de verschillende soorten (gereconstrueerd) behang en de ‘duurzame’ restauratie van dit fraaie monument, dat vorig jaar bekroond werd als ‘duurzaamste woonhuismonument van Nederland’. In de apotheek kun je de 19e-eeuwse opstandflessen bewonderen evenals oude pillendoosjes van de artsen die hier woonden, pillenplanken, geneeskrachtige kruiden en pharmacopeeën, handboeken voor apothekers. Een historische apotheek ‘aan huis’ in een Doktershûs als rijksmonument is waarschijnlijk uniek in Nederland.
Info: www.stinze-stiens.nl

Kijk voor alle activiteiten op www.openmonumentendag.nl

Laatste nieuws

Zie ook