3 bijzondere avondwandelingen in het noorden

Zet je zintuigen maar op scherp!

Tekst en foto: Staatsbosbeheer 

Kijk naar de sterren en hoor de roep van de bosuil: ’s avonds in de natuur zijn is een hele bijzondere beleving. Daarom worden deze zomer tal van zinderende avondwandelingen in Noord-Nederland georganiseerd. We lichten drie bijzondere tochten voor je uit. 


Beleef de avond bij het Boomkroonpad

Komt de natuur tot rust of juist tot leven? Beleef de overgang van dag naar nacht tijdens een zomeravondwandeling bij het Drentse Boomkroonpad, georganiseerd door Staatsbosbeheer. Wandel mee door uitgestrekte bossen, langs heidevelden en verstilde vennetjes. Een gids laat je onderweg de mooiste plekjes zien. Hopelijk hoor of zie je tijdens deze avondtocht ook nachtdieren, zoals vleermuizen, reeën en bosuilen.

Deze avondwandeling vindt plaats op woensdag 9, 23 en zondag 13 en 27 augustus. De wandeling begint om 20.00 uur bij Buitencentrum Boomkroonpad en duurt ongeveer 1,5 uur.

Sterren kijken op het Aekingerzand

Op zondag 13 augustus organiseert Staatsbosbeheer een bijzondere avondwandeling op het Aekingerzand, een open stuifzandgebied in Nationaal Park Drents-Friese Wold waar het nog écht donker wordt. Hierdoor is de kans op het zien van sterren groter dan op plaatsen waar veel lichtvervuiling is. In een drukke stad zijn soms maar 50 sterren te zien, terwijl dat er midden in het Drents-Friese Wold wel bijna 3000 zijn.

Tijdens deze wandeling is er bijzondere aandacht voor de sterren en andere hemellichamen. De gids neemt ook een batdetector mee, zodat wanneer de omstandigheden gunstig zijn, er ook gespeurd kan worden naar vleermuizen.

De wandeling begint om 21.30 uur op de parkeerplaats van het Aekingerzand in Elsloo en duurt ongeveer twee uur. Deelname is €10 per persoon (kinderen t/m 12 jaar €7,50). Meld je vooraf aan op de website van Staatsbosbeheer.

Vollemaanwandeling op het Sleenerzand

Beleef het Drentse Sleenerzand in de duisternis en daag je zintuigen uit! Vollemaan blijft een bijzonder natuurverschijnsel en Staatsbosbeheer maakt die die avond beleefbaar voor jou. Onderweg wandel je samen met een gids door het veelzijdige natuurgebied; van open heideveld tot duister bos. Door het weghalen van het kunstmatige licht ervaar je de natuur veel intenser. De stilte maakt je alerter op geluiden en je zintuigen staan helemaal aan. Met een beetje geluk hoor je de roep van een bosuil of kruist een ander nachtdier je pad.

Deze wandeling vindt plaats op donderdag 31 augustus en start om 21.00 uur op de parkeerplaats Kibbelveen (tussen Noord-Sleen en Schoonoord). De wandeling duurt ongeveer anderhalf tot twee uur. De kosten bedragen €8 voor volwassenen en €4 voor kinderen tot en met 12 jaar.


Laatste nieuws