Zaterdag 13 augustus: paradijselijke fietstocht door Friesland

Tekst en fotografie: De Schierstins

Sportievelingen opgelet: op zaterdag 13 augustus vindt de jaarlijkse fietstocht van Cultuur Historisch Centrum De Schierstins in Veenwouden plaats. De tocht staat deze keer in teken van Arcadia, het culturele vervolg op de Europese Culturele Hoofdstad Leeuwarden 2018. De circa 40 kilometer lange route gaat langs twee open tuinen, een landgoed en een park.


Arcadia
De term ‘Arcadia’ stamt uit de Griekse Oudheid. Stedelingen verlangden naar het onbedorven platteland, waar mensen dicht bij de natuur leefden, ver van de “bedorven stad”. Dit Arcadia kreeg in de 15e en 16e eeuw een vervolg in de literatuur en de schilderkunst, met fluitspelende herders en schapen weidende herderinnetjes. De adel en rijke stedelingen probeerden dit na te bootsen door buitenhuizen te bouwen en parken aan te leggen. 

Toen de steden hun bebouwing niet meer hoefden te verdedigen, werden vaak de stadsmuren gesloopt. De wallen werden bijvoorbeeld omgetoverd tot een park of een groen wandelgebied, zoals in Dokkum. In dezelfde stad ontstond ook een religieus park rondom de bron van zendeling Bonifatius: het Bonifatiuspark, waar vermoeide pelgrims kunnen uitrusten. In de 20e eeuw kwam Arcadia ook binnen handbereik van de doorsnee Nederlandse dorpsbewoner: met veel bloemen, struiken en bomen leggen zij hun eigen paradijsje aan.

De fietstocht
Tijdens de fietstocht kom je langs diverse plekken die je een paradijselijk gevoel bezorgen. Zo bezoek je onderweg twee open tuinen in de Friese dorpen Driesum en Broeksterwoude, het landgoed Rinsma State in Driesum en het Bonifatiuspark in Dokkum. Je kunt van 09.00 tot 13.00 uur – vanaf De Schierstins aan de Haadstrjitte in Veenwouden – starten. Deelname kost €5,50 per persoon (inclusief een consumptie). 


Laatste nieuws