18 januari: instaprondleidingen bij het Noordelijk Scheepvaartmuseum

Op zaterdag 18 januari organiseert het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen twee instaprondleidingen met poëzie bij de tentoonstelling 'Dood & de Zee'.

Lees ook

Tekst: Noordelijk Scheepvaartmuseum | Foto: Henk Veenstra, KNRM en Noordelijk Scheepvaartmuseum

Op zaterdag 18 januari organiseert het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen twee instaprondleidingen met poëzie bij de tentoonstelling 'Dood & de Zee'. Twee jonge Groninger dichters, Esmé van den Boom en Richard Nobbe, onderzoeken in hun gedichten de gevaarlijke schoonheid van de golven.

Over Esmé van den Boom
Esmé (1993) schrijft proza, gedichten en liedjes. Ze debuteerde in december 2019 met de bundel Eigen kamers, gedichten op basis van gesprekken met Groningse vrouwen over toekomst. Voor dit project kreeg ze van de gemeente Groningen het Hendrik de Vriesstipendium toegekend. In 2016-2017 was ze Huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen. Voor een gedicht doet ze onderzoek vanuit een pasgeboren fascinatie of ze schrijft vanuit haar emotie, zoekend naar een balans tussen boodschap en humor. "Poëzie heeft de mogelijkheid om niet de rechte lijn te volgen, maar om van A naar B te gaan via een omweg. Poëzie laat je voelen dat een ander pad ook goed is."

Over Richard Nobbe
Richard (1993) is dichter, performer en filosoof. Nadat hij per ongeluk in aanraking kwam met de poëzie, is er geen podium meer waar hij niet op wil staan en schrijft hij aan de lopende band teksten, o.a. over zijn jeugd in Oost-Groningen. Richard probeert de absurde kern uit schijnbaar normale situaties te plukken. "Als er iets in de buurt komt van magie, dan is het wel de poëzie. Want een dichter kan je dingen laten zien, voelen en denken door alleen maar dingen te zeggen."

Dood & de Zee
In de tentoonstelling zien bezoekers hoe de cultuur rondom de dood op zee door de geschiedenis heen verandert. Men hoort verhalen over de gruwelijke gevaren aan boord, de mensen die het leven lieten en het intense verdriet van de achterblijvers. Tussen de levensgrote zeemonsters wanen bezoekers zich op de bodem van een duistere oceaan. Dagboekfragmenten vertellen over ontstellende scheepsrampen en op zolder is te zien hoe de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij een redding op poten zet.

Instaprondleidingen
De instaprondleiding met poëzie is van 14.00-15.30 uur en van 15.30-17.00 uur. De activiteit kost €8 per persoon, inclusief toegang tot het hele museum. Voor bezoekers met een museumkaart is de rondleiding met poëzie gratis. Aanmelden is gewenst en kan via tel. 050 – 3122202 of [email protected].

Laatste nieuws

Zie ook

26 en 27 oktober: Vruchtbomen- en Snoeidagen bij Foltz

Kom op 26 of 27 oktober naar Tuingoed Foltz in Meeden, want dan staat het hele tuingoed in teken van vruchtbomen, kleinfruit en de inrichting van tuin en erf tijdens de jaarlijkse vruchtbomen- en snoeidagen.

Heden t/m 17 november: De fabrikant verzamelt

Je kunt nog tot 17 november de privécollectie van aardappelmeelfabrikant W.A. Scholten bewonderen in het Veenkoloniaal Museum te Veendam.

22 april: Groei & Bloei fair op de Fraeylemaborg

Groei & Bloei Midden Groningen én de Fraeylemaborg in Slochteren organiseren op 22 april, Tweede Paasdag, voor de 8ste keer  een Tuin en Lifestyle fair.

In electra

Eén keer reden we erdoorheen, onopzettelijk waren we er verzeild geraakt. Waar? Electra.

10 februari: winterwandeling

Het Groninger Landschap organiseert op zondag 10 februari om 11.00 uur een winterwandeling.