10/3-5/5: Tentoonstelling “Boten bij de vis” in ’t Fiskershúske

Van 10 maart tot en met 5 mei is de tentoonstelling Boten bij de vis te zien in museum ‘t Fiskershúske in Moddergat. 

Tekst en beeld: Museum ’t Fiskershúske

Afhankelijk van het seizoen en de visstand werd op de Zuiderzee op verschillende soorten vis gevist. Dat vergde veel van een schip; het moest niet alleen snel en goed kunnen zeilen, maar ook voldoende plaats bieden om de gevangen vis vers op te slaan. Bovendien moest een schip veilig en sterk zijn voor de grillige Zuider- , Noord- en, in het geval van de schepen van Moddergat, Waddenzee. In de tentoonstelling Boten bij de vis maak je kennis met de vissers, hun schepen en de werven waar zij werden gebouwd. 

De spil van het bestaan
De Zuiderzee vormde de spil van het bestaan voor de dorpen en steden rond het water, en de visserij was hier één van de belangrijkste bronnen van voedsel en inkomsten. Voor vissers zijn de schepen waarmee ze uitvaren van het grootste belang. Rond de visserij ontwikkelde zich een ware industrie: scheepswerven, zeilmakerijen en touwslagers speelden allemaal hun eigen rol in de Zuiderzee-economie. Met de afsluiting van de Zuiderzee en de komst van metalen schepen, raakten de houten schepen in onbruik voor de visserij. Sommige kregen een nieuwe functie in de pleziervaart. De overgebleven scheepswerven richtten zich op scheepsonderhoud of andere vormen van scheepsbouw. In de tentoonstelling Boten bij de vis zie je modellen van schepen, uniek beeldmateriaal van scheepswerven en originele objecten die gebruikt werden in de visserij. Naast de tentoongestelde collectie, is er op een touchscreen een digitaal archief te bekijken, met aanvullend fotomateriaal en filmfragmenten. Op Zuiderzeecollectie.nl is dit digitale archief nog uitgebreid met artikelen, boeken en aanvullend fotomateriaal.  

Reizende tentoonstelling
Negen musea, uit het Zuiderzee netwerk, werken samen om de tentoonstelling Boten bij de vis neer te zetten. Met als doel de geschiedenis en cultuur van het Zuiderzeegebied zo goed mogelijk over te brengen. De tentoonstelling reist van januari 2018 tot en met januari 2020 langs acht musea uit het netwerk. De bijdrage van ’t Fiskershúske is het verhaal over het reddingstation in Moddergat (1878-1942), ondersteund met een model van de reddingsloep L.A. Buma.

Over Netwerk Zuiderzeecollectie
Netwerk Zuiderzeecollectie is een samenwerkingsverband van 22 organisaties die erfgoed van de Zuiderzee beheren. Het netwerk ging van start in oktober 2016. Het richt zich op het gezamenlijk vertellen van een veelomvattend verhaal over de Zuiderzee en werkt aan meer diepgang, samenhang en dwarsverbanden. De deelnemende instellingen richten zich op een digitale presentatie van de collecties, het uitwisselen van kennis en ervaring, het stimuleren van bruikleenverkeer en het realiseren van twee reizende tentoonstellingen: Boten bij de vis en Jong gekleed, oud gedaan.

Op museummoddergat.nl vind je de bezoekersinformatie over Boten bij de vis in ‘t Fiskershúske. Kijk op Zuiderzeecollectie.nl wanneer je in welk museum Boten bij de vis kunt bezoeken.

De projecten worden mogelijk gemaakt dankzij de steun van het Mondriaan Fonds, het VSBfonds, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap via Netwerk Digitaal Erfgoed, de Gemeenten Edam-Volendam, Bunschoten-Spakenburg, Waterland en Hoorn.

Laatste nieuws