Puur boeren in de Weerribben

Wie respectvol omgaat met zijn grond en veestapel levert gezond voedsel.

Tekst: Jolanda de Kruyf | Beeld: Max de Krijger

Wie respectvol omgaat met zijn grond en veestapel levert gezond voedsel. De grondleggers van Weerribben Zuivel in het piepkleine gehucht Nederland grossieren in zuivere motieven: schone aarde, eerlijke handel, welzijn voor dieren. Dat is pas yoghurt met een goed verhaal. Als een eigentijdse zendeling trekt pionier Klaas de Lange dan ook de wereld over om zijn missie te delen. ‘We staan de komende 50 jaar voor een enorme uitdaging.’  

De buurtschap die maar een paar handenvol inwoners telt slingert ongemerkt Nationaal Park Weerribben-Wieden in. Het gehucht is óf in het nieuws omdat het plaatsnaambord weer eens is gestolen (“Nederland” is nou eenmaal roofgoed) of omdat plaatselijk agrariër Klaas de Lange (58) de boel weer eens opschudt. Want dat doet-ie graag. Wars als de biologische zuivelboer is van massaproductie voor de export, doorgefokte koeienrassen of gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen, voelt hij het toch wel als een persoonlijke verantwoordelijkheid om ook de rest van de wereld te overtuigen van zijn gelijk. ‘Als we op een gezonde manier willen blijven boeren, moeten we af van de productie-drive en meer oog krijgen voor biodiversiteit.’

Meer lezen over de boeren in de Weerribben? Dit verhaal verscheen in Noorderland 7-2019. Je bestelt het nummer hier

Laatste nieuws