Natuurkampeerterreinen: Vijf gastvrije pareltjes van het noorden

Weg van huis en haard, op zoek naar rust, ruimte en groen. Dat is waar natuurkampeerders voor gaan. Het Noorderland telt 43 natuurkampeerterreinen en wij sloegen onze haringen in de grond op vijf ervan.

Dit artikel verscheen in Noorderland 5-2017.

Tekst: Kees Boele | Fotografie: De groene koepel en beheerders natuurkampeerterreinen

Weg van huis en haard, op zoek naar rust, ruimte en groen. Dat is waar natuurkampeerders voor gaan. Het Noorderland telt 43 natuurkampeerterreinen en wij sloegen onze haringen in de grond op zes ervan. Elk met een eigen sfeer maar wel één ding gemeen: hun ongekende gastvrijheid. Iedereen is welkom.

Het is bijna nacht in Rhederveld. Als een klaterend beekje murmelt ergens in het groen een gedempt gesprek. Een rosse vleermuis vliegt verbaasd rond over zijn jachtrevier. Daar, tussen de bomen, is de grond bezaaid met gekleurde zeiltjes. Voor even verankerd in het groen, tentjes waar tevreden mensen met een kopje thee of glas wijn over de velden staren. Even klinkt een kinderstem, wat gerinkel van bestek en dan vlijt zich een bijna doodse stilte over de parktuin. Zacht toegedekt door het duister gaat het natuurkampeerterrein in rust.

Water van de boer, schopje en een kuil

Aan het begin van de vorige eeuw wezen Heimans en Thijsse – pioniers op terrein van natuurbescherming- en educatie – ons de weg terug naar de natuur. Niet lang daarna werden de eerste houten haringen in de grond geslagen. Letterlijk midden in het bos verrezen enkele tenten van het zwaarste canvasdoek. Water kwam van de boer, voor de natuurlijke behoefte was een schopje en een kuil voldoende. Tot ver in de jaren 80 hielden enkele natuurkampeerterreinen vast aan deze basis. Wel met een zwengelpomp, zodat de gezellige watertocht wat korter werd, maar het kleine gemak was niet meer dan vier wandjes, een dak en een zitplatform met gat. In 2017 is het allemaal wat luxer geworden met sanitair gebouwtjes, bijna altijd elektra en meestal wifi voor het broodnodige digitale vertier. Maar wel nog steeds op de mooiste plekjes van ons Noorderland. Met ongekend veel ruimte en altijd verscholen in het groen.

Nivon kampeerterrein, Lettelbert (Groningen)

Verscholen in het warme coulissenlandschap van het zuidelijk Westerkwartier ligt een pareltje waar al menig fietstoerist zich liet laven aan een kop thee. Onderuit gezakt, eindelijk de pedalen even los. En dan op zoek naar een plek voor de nacht, de lichtgewicht tent uit zijn hoes en de slaapzak uitgerold. Zanglijsters en merels blijken de volgende ochtend iets andere gedachte over de tijd van opstaan te hebben, maar dat geeft des te meer gelegenheid om eropuit te trekken. Een dagje winkelen gekruid met cultuur in de stad Groningen of toch maar het wierdenlandschap met terpjes en kerken? Maar ook de weg naar het rustieke Drentse esdorpenlandschap ligt open en de veenweides van de Onlanden. Lettelbert wordt zo een startpunt voor een unieke verkenning van Groningen en Drenthe.

Natuurkampeerterrein en beeldentuin Entourage, Rhederveld (Groningen)

Hoe anders is het aan de andere kant van de provincie, bijna op de Duitse grens. Deborah Loning heeft hier haar groene wens gerealiseerd. Een mix van een Groningse slingertuin en een Engels landschapspark gelardeerd met kunst. Met tussen tuin en omliggende akkers een ketting van twaalf besloten kampeerplaatsjes en een klein gastenverblijf voor bezoekers zonder tent. Letterlijk op het eigen erf worden gasten bijna ongemerkt in de familie opgenomen. Even helemaal thuis, elke ochtend tijd voor een praatje of even uitblazen op het terras. Afscheid nemen is het grootste probleem van het verblijf hier. Dat moment even uitstellen met een fietstocht door het mooie Westerwolde is dan ook een goede optie.

Minicamping Slappeterp (Fryslân)

Als je Wimmy Bouma vraagt om haar minicamping in enkele woorden te beschrijven zegt ze: 'Vakantie is het leven in een notendop, Camping Slappeterp is zo’n notendop.' Kernachtiger kan bijna niet, alles komt hier samen. Of je nu fietsend aankomt in het Uytland, eens de bodem van de woelige Middelzee, of met de auto in het kleine dorpje Slappeterp; verder gaan is niet nodig. Ultieme rust met wat vogelgeluiden, af en toe passeert een tractor; dat is alles wat hier gebeurt. De kinderen zwemmend in de Swanneblom poel, hun ouders aangeschoven bij de thee met altijd wat lekkers van Wimmy. Totale ontspanning op de Friese klei.

Camping It Dreamlân, Kollumerpomp (Fryslân)

It Dreamlân is wat de naam zegt, het gedroomde paradijsje van Minke Schouten en Robert de Wit. Aan de rand van Nationaal Park Lauwersmeer, ooit begonnen als een huis met een enorm erf waar hun kinderen naar hartenlust konden spelen. En dat hier in de zomermaanden ook ander kroost aan toegevoegd wordt is alleen maar leuk. Ouders kunnen genieten van het uitzicht over de weiden, gaan vissen in het Dwarsryd of schuiven aan bij de overdekte kachelplaats. En liever niet slapen in tent of camper? Ook dat kan bij It Dreamlân: twee duurzaam gebouwde trekkershutten (Trek-ins)
zijn te huur.

 

Natuurkampeerterrein De Bulte, Zuidwolde (Drenthe)

Dit terrein ligt in een kleinschalig landschapspark van 2,5 ha gelegen aan de rand van de Ten Arloër Es in de buurtschap Ten Arlo, in het zuiden van Drenthe. Een schilderachtig buurtschap met monumentale, rietgedekte boerderijen, esgronden en bossen ten noorden van Zuidwolde. De kernwaarde van De Bulte is wat natuurkampeerterreinen willen zijn: samen delen, samen genieten van de natuur met respect voor jezelf en de ander. Met slechts negentien plaatsen op bijna 2 hectare grond is dat ook uitstekend mogelijk.

Ook eens genieten van deze of andere mooie locaties in Noord-Nederland? Voor al deze terreinen is een natuurkampeerkaart nodig die op de campings of bij o.a. de ANWB te verkrijgen is voor €14,95. 

Laatste nieuws