Recept: Groningse poffert

Tekst: Kim Veenman | Beeld: Noorderland

Is het nu een cake of is het brood? In ieder geval is het een vleugje nostalgie voor de Groninger fijnproever: de poffert.

Deze tulbandlekkernij is typisch Gronings en stond vroeger geregeld op tafel als warme maaltijd voor de boeren die van het land kwamen. Ook als dessert deed de poffert het bij de boeren van de klei goed. Het wordt gebakken in een typische pofferttrommel, die net iets groter is dan een tulbandvorm. Maar die laatste werkt ook prima. Anders dan bij gewone cake, zit er in het recept veel minder suiker. De bruine suiker of stroop (net wat je wilt) komt pas op tafel als de tulband gegeten wordt, samen met wat gesmolten boter. Hmmm….!

Ingrediënten*:

  • beetje roomboter om de vorm in te vetten
  • paneermeel
  • 500 gram patentbloem
  • snufje zout
  • 250 gram olijfolie of roomboter
  • 10 gram basterdsuiker 
  • 5 gram verse gist
  • 400 milliliter melk op kamertemperatuur
  • als je met krenten/rozijnen maakt: 200 gram rozijnen en 50 gram krenten
  • citroenrasp naar smaak

Benodigdheden:

  • pofferttrommel of tulbandvorm

Bereidingswijze:

  • Vet de tulbandvorm met roomboter in en bestrooi met een laagje paneermeel. 
  • Doe de bloem in een kom en meng zout, boter en suiker erdoor. 
  • Maak een kuiltje in het midden en doe daar de verse gist in.
  • Voeg dan steeds wat melk toe en blijf met een garde roeren, totdat een stevig deeg ontstaat. Let op! Het deeg mag niet te nat worden (vergelijkbaar met oliebollenbeslag) en de melk mag er niet koud door. Verwarm de melk desnoods licht.
  • Voeg rozijnen, krenten en citroenrasp naar smaak toe.
  • Doe het deeg in de bakvorm en laat het beslag nog een uur rijzen onder een vochtige doek.
  • Bak in ± 45 min in een voorverwarmde oven op 160-180 °C.
  • Snijd de poffert in plakken en serveer met gesmolten boter en bruine basterdsuiker of stroop. 

*Recept door Bakkerij Jager uit Grijpskerk