Recept: Drentse kniepertjes

Tekst: Kim Veenman | Beeld: Noorderland

Wie “oudejaarsdag” en “Drentse koekjes” zegt, denkt direct aan de ouderwetse knieperties, ook wel knijpertjes. Een echte Drentse traditie. De Drentse knieperties zijn platte wafeltjes en niet opgerold zoals men in Groningen en Friesland doet.

Het feit dat de wafeltjes uitgerold zijn en niet opgerold, heeft een betekenis: de platte vorm staat symbool voor het afgelopen jaar, waarin alles gebeurd is. Het verleden ligt dus net als het platte kniepertie open. Vroeger hadden de meeste Drenten een klein, rond wafelijzer voor in het vuur of op het gasfornuis. Daarin deed men het deeg en kneep het dicht. Zo komen de dunne wafeltjes aan hun naam. Tegenwoordig zijn er de ronde, iets grotere wafelijzers of zelfs elektrische oublie-ijzers. 

Ingrediënten:

  • 250 gram boter
  • 500 gram bloem
  • 400 gram suiker
  • vanillesuiker/-aroma of citroensap naar smaak
  • 3 eieren
     

Benodigdheden:

Wafelijzer

Bereidingswijze:

  • Smelt de boter in een pan.
  • Doe de bloem met de suiker en vanillesuiker (of het vanillearoma) in een kom en giet de gesmolten boter erover.
  • Voeg de eieren toe en kneed het geheel met de hand.
  • Laat het deeg op een koele plek opstijven (± 1uur).
  • Maak balletjes, zo groot als een euromunt.
  • Bak steeds één bolletje deeg af in het bakijzer. 
  • Eet smakelijk!