Drentse Keuterij: scharrel zelf je kostje bij elkaar

Tekst: Jolanda de Kruyf | Fotografie: Max de Krijger

Zie met eigen ogen hoe je voedsel vorm krijgt en neem wat je nodig hebt. Dat is kortweg de filosofie van De Keuterij, de kleinschalige zelfoogsttuin op de grens van Drenthe en Groningen, waar de vaste klandizie ook maar meteen kakelverse eitjes, rauwe koeienmelk en – zo nu en dan - scharrelvlees inslaat. Dagelijkse kost met een eerlijk verhaal.

Vinden de “groentjes” met frisse tegenzin aftrek aan tafel bij jouw kroost? Gooi het eens over een andere boeg: neem die hummels mee naar de zelfoogsttuin en kijk samen naar blozende tomaten, proef hoe een blaadje rucola rechtstreeks van de plant smaakt, de maggiplant ruikt, snoep ‘es een radijsje of trek een worteltje uit de grond met je eigen blote handen. Dát is andere koek. Bewijs: het eigen drietal van Gerard en Hettie Timmermans. Nathan (7), Mirthe (4) en Lukas (2). Ware groensnoepers zijn het. Nogal wiedes. ‘Onze kinderen zien de spruitjes letterlijk met de dag groeien en kunnen gewoon niet wachten om ze te oogsten. Dat is een leuk klusje om samen te doen en hoe gaaf is het dat diezelfde groene balletjes ’s avonds al op je bord liggen? Verser kan niet.’

Meer lezen over De Keuterij? Je leest het volledige nummer in Noorderland-6. Bestel 'm hier!