Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Heel goed dineren in Friesland: deze 4 restaurants behoren tot de top

Deze week is de nieuwste editie van Lekker500 verschenen, de jaarlijkse restaurantgids die de beste eetadressen van Nederland tipt. Ook dit jaar hebben verschillende restaurants in Friesland een plek in de gids veroverd. Wij zetten de toprestaurants van Fryslân voor je op een rij, inclusief de zaken die zelfs in de landelijke top-100 van Lekker staan.

Uit eten in Friesland

De Heeren van Harinxma in Beetsterzwaag

De Heeren van Harinxma is gelegen op het statige landgoed Lauswolt in Beetsterzwaag, waar chef Seb Smit een evenwichtige en rijke fine dining-keuken kookt waarin seizoensproducten centraal staan. Opvallend is zijn gevoel voor de pure smaak van een ingrediënt dat toch heel verrassend voor het voetlicht wordt gebracht. En laat het maar aan de kundige sommeliers Almar Wessels en Vladimir Sarkisyan over om daar fraaie bijpassende wijnen bij te schenken. Het zit bovendien gemoedelijk in het moderne en vooral chic ingerichte restaurant, waar je als gast echt verwend wordt.

Restaurant Smink. Foto: eigen beeld via Lekker500

Restaurant Smink in Wolvega

Restaurant Smink in Wolvega is al jaren een begrip, en onlangs is het restaurant verhuisd naar het statige Huize Lindenoord aan de rand van het centrum. Lekker500 schrijft: ‘We zijn onder de indruk van zowel de buitenkant als de stijlvolle inrichting.’ Chef-kok Jan Smink kookt sinds jaar en dag op hoog niveau een klassiek Franse keuken, met hier en daar Friese en Aziatische invloeden. Veelgebruikte producten zijn lokaal, zoals brood van de plaatselijke bakker, vlees van de Hollandse melkkoe en vis, schaal- en schelpdieren van het Friese Wad.

Mearkas. Foto: eigen foto via Lekker500

Mearkas in Eastermar

Chef Kees Meinderts heeft samen met Christiaan Steijn op het Friese platteland met een nieuwgebouwde kas een droom waargemaakt: een duurzaam restaurant dat – waar mogelijk – gebruikmaakt van zelfgekweekte groenten en fruit uit eigen tuin. De sfeer wordt hier voor een groot deel door het buitenlicht bepaald: naarmate het donkerder wordt, gaat de gedempte verlichting in de kas zijn werk doen. Achterin de kas is er zicht op de feller verlichte keuken, waar de heerlijkste gerechten worden bereid. Wat een prachtige plek! Ook leuk: van mei tot oktober kun je hier ook overnachten in de als hotelkamer ingerichte glampingtenten – inclusief sanitaire voorziening.

Restaurant Ode. Foto: eigen beeld via Lekker500

Restaurant Ode in Dokkum

In 2024 opende chef Luidger van der Meer in hartje Dokkum Restaurant Ode. Hier kookt Van der Meer samen met zijn team volgens de “Nieuwe Friese keuken” met seizoensgebonden ingrediënten waarvoor hij niet ver van huis hoeft. Hij hanteert het principe van Dutch Cuisine waarbij 80 procent plantaardig is en 20 procent dierlijk. We dacht je bijvoorbeeld van een oester van het Wad met frambozenazijn? Of als dessert schapenyoghurt met ijs en “zure mat”-snoepjes van rabarber? ‘Het is fijn om te zien met hoeveel liefde en vakmanschap hier de lekkerste en mooiste gerechten worden bereid,’ aldus Lekker500. Dit is een plek waar je smaakpapillen zeker worden verwend.

Culinair
  • Lekker500
  • Eigen beeld via Lekker500