Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Makkelijk en lekker: deze romige bonenstoof maak je in een halfuurtje

Vol, kruidig en verrassend romig – deze bonenstoof is er zo een die smaakt alsof je er een hele middag voor in de keuken hebt gestaan. Toch staat hij binnen een halfuur op tafel. Perfect voor dagen waarop je wél zin hebt in een lekkere maaltijd, maar niet in gedoe.

Bonenstoof

Ingrediënten:

Voor 4 personen

  • 800 gram witte bonen uit blik (uitgelekt)
  • 200 gram feta
  • 7,5 gram verse dille
  • 250 milliliter water
  • 100 milliliter slagroom
  • 2 middelgrote uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 verse spitskool
  • 1 groentebouillonblokje
  • 1 vers stokbrood
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 eetlepel gedroogde salie
  • 1 eetlepel wittewijnazijn
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • peper en zout naar smaak

Zo maak je een makkelijke bonenstoof:

  1. Snijd de uien in halve ringen en de knoflook fijn. Verhit de olie in een ruime hapjespan en fruit de ui op hoog vuur 8 tot 10 minuten tot hij goudbruin en zacht is.
  2. Snijd ondertussen de spitskool in kwarten, verwijder de harde kern en snijd de bladeren in dunne repen. Voeg de knoflook, spitskool, komijn en gedroogde salie toe aan de pan. Bak het geheel nog 5 minuten op middelhoog vuur terwijl je regelmatig omschept.
  3. Voeg de witte bonen toe samen met het water. Verkruimel het bouillonblokje erboven en breng het geheel aan de kook. Laat vervolgens 10 minuten zachtjes pruttelen met de deksel schuin op de pan.
  4. Schenk de slagroom en de wittewijnazijn erbij en verwarm nog 2 minuten. Breng het geheel op smaak met peper en zout.
  5. Verkruimel de feta over de stoof, strooi er wat grofgesneden dille over en serveer met een warm stokbroodje om in de romige saus te dopen.

Tip: de stoof smaakt de volgende dag nóg beter – ideaal om vooraf te maken voor een drukke doordeweekse dag.

Culinair
  • Albert Heijn
  • Adobe Stock