Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Uit eten in Drenthe? Deze restaurants zijn uitgeroepen tot beste van de provincie

Vandaag is het weer zover: de nieuwe editie van Lekker500, de toonaangevende restaurantgids van Nederland, ligt in de schappen. Jaarlijks selecteert deze culinaire gids de beste eetadressen van het land – van intieme bistro’s tot echte sterrenrestaurants. Ook Drenthe doet dit jaar weer goed mee: verschillende toprestaurants in de provincie hebben een plekje veroverd in de gids.

Restaurants in Drenthe

De Vlindertuin in Zuidlaren

Het beste restaurant van Drenthe vind je dit jaar in Zuidlaren: de Vlindertuin staat op plaats 40 in de ranglijst van Lekker. Het restaurant, gehuisvest in een oude Saksische boerderij, is een sfeervolle plek die bekendstaat om verfijnde gerechten en een warme, gastvrije ambiance. Chef-kok Jilt Cazemier kookt hier volgens de Franse keuken, maar voegt daar graag een moderne twist aan toe.

De keuken van Arragon in Fluitenberg

Aan de rand van het Spaarbankbos ligt het charmante restaurant De keuken van Arragon. Sinds 2007 kookt chef Herco van Arragon hier met hart en ziel. Zijn keuken is puur en seizoensgebonden, met groenten uit eigen moestuin en verse producten van lokale boeren. Een menukaart is er niet: gasten kunnen kiezen uit verrassingsmenu’s in verschillende prijsklassen, waarin alles met liefde in huis wordt bereid.

Sukade. Foto: eigen beeld via Lekker500

Sukade in Meppel

In het oude Smaeckpakhuys van Meppel, daterend uit 1860, wordt de geschiedenis opnieuw tot leven gewekt. Waar ooit exotische producten als specerijen, zuidvruchten en sukade werden opgeslagen, kookt chef Thomas van Mechelen nu volgens de klassiek Franse keuken. Zijn gerechten zijn doordrenkt van vakmanschap, met subtiele verwijzingen naar verre oorden en het rijke verleden van deze plek in Meppel. Extra fijn: op zomerse dagen is het goed toeven op het zonnige terras aan het water.

Posten in Frederiksoord

In het voormalige postkantoor van Frederiksoord is tegenwoordig restaurant Posten gevestigd – een culinaire ode aan het Hoge Noorden. Hier voert de zogenoemde nordic cuisine de boventoon. Denk aan een frisse garnalensalade, Finse geitenkaas en krokant knäckebröd, aangevuld met allerlei ingrediënten uit
de tuinen van Frederiksoord. Blijven slapen? Posten heeft ook eigen hotelkamers, wederom in een noordelijke stijl.

De Jufferen Lunsingh. Foto: eigen beeld via Lekker500

De Jufferen Lunsingh in Westervelde

Gastvrijheid staat voorop bij De Jufferen Lunsingh, gevestigd in een prachtig landhuis in Westervelde. Naast een aantal rustieke hotelkamers is hier ook een gezellig restaurant gevestigd, deels in de serre van het pand met mooi uitzicht op het Drentse land. Wat hier opvalt, is de aandacht voor verse groenten: De Jufferen Lunsingh heeft een eigen moes- en groentetuin en een boomgaard vol oude fruitrassen. Onze tip: begin je etentje met een drankje in de zogenoemde "cognackamer" – gezellig bij de open haard – of maak eerst een wandeling door de omgeving van Westervelde. Hier ervaar je Drenthe op z’n puurst. 

Element in Meppel

Het jonge koppel chef Niels Noorman – ervaring opgedaan bij toprestaurants als Bij Jef op Texel en De Lindenhof in Giethoorn – en zijn partner, gastvrouw en vinoloog Joleen Dannenburg openden afgelopen voorjaar de deuren van restaurant Element in Meppel. Deze zaak is gevestigd in de voormalige Gasfabriek, een historisch pand aan de rand van Meppel. Niels staat voor een lichte en verfijnde keuken, zonder poespas, waarin producten uit zijn eigen moestuin en de streek centraal staan.

De Gaffel. Foto: eigen beeld via Lekker500

De Gaffel in Valthe

In het Drentse dorp Valthe, in een prachtig gerestaureerde Saksische boerderij, vind je restaurant De Gaffel. Hier werken chef Roderik Seubers en gastvrouw-sommelier Amanda Rixtum al jaren aan een culinaire ervaring van hoog niveau. Hun formule: verfijnde gerechten, uitstekende wijnen en gastvrijheid die van begin tot eind goed voelt.

Herberg de Aelderstroom in Zweeloo

In het schilderachtige Zweeloo vind je Herberg De Aelderstroom, een rietgedekte boerderij uit de 16de eeuw. Dirigent Floris de Wever en Gert van der Kooi toverden het pand in 2021 om tot een sfeervol restaurant. Gasten kunnen dineren in de voormalige jachtkamer, de oude stal of zelfs in de schaapskooi – elk vertrek heeft zijn eigen karakter. Van woensdag tot en met zaterdag serveert de keuken verfijnde diners; op zondag ook een driegangenlunch.

Culinair
  • Lekker500
  • Eigen beeld, Adobe Stock