Ingrediënten:
Voor 4 personen
- 400 milliliter melk
- 150 gram extra belegen kaas, geraspt
- 60 gram bloem
- 50 gram roomboter
- 8 kleine stronken witlof
- 8 plakjes schouderham
- 1 theelepel grove mosterd
- ½ theelepel gedroogde tijm
- snufje nootmuskaat
- peper en zout naar smaak
Zo maak je witlof uit de oven met ham en kaassaus:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Snijd het harde kontje van de witlof en verwijder eventuele beschadigde bladeren. Verhit een beetje olie in een koekenpan en bak de stronken op middelhoog vuur rondom goudbruin. Voeg vervolgens een klein scheutje water toe, leg een deksel op de pan en laat de witlof circa 10 minuten zachtjes stoven.
- Smelt de boter in een steelpan op laag vuur. Voeg de bloem toe en roer met een houten lepel of garde tot een gladde, lichtgele roux. Laat dit 3 tot 5 minuten zachtjes garen.
- Voeg in vijf porties de melk toe aan de roux en blijf voortdurend roeren tot een gladde saus ontstaat. Roer vervolgens 10 gram geraspte kaas, de mosterd, tijm en een snuf nootmuskaat erdoor. Breng de saus op smaak met zout en peper.
- Haal de witlof uit de pan en wikkel om elke stronk een plak schouderham. Leg de rolletjes naast elkaar in een ingevette ovenschaal.
- Giet de kaassaus over de witlof en zorg dat alles goed bedekt is. Strooi de rest van de kaas erover en zet de schaal in het midden van de oven. Bak ongeveer 10 minuten, tot de bovenkant goudbruin en bubbelend is.
Tip: serveer de witlofrolletjes met een luchtige aardappelpuree of een sneetje boerenbrood om die heerlijke kaassaus mee op te deppen.
Culinair
- Miljuschka
- Adobe Stock