Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Ouderwets lekker: oma's gehaktballen met rodekool en aardappelpuree

Er zijn van die gerechten die nooit uit de mode raken: rodekool met aardappelpuree en een goede gehaktbal hoort daar absoluut bij. Deze klassieker maak je helemaal zelf, van de romige puree tot de zoetzure rodekool en natuurlijk oma’s gehaktballen.

Oma's gehaktballen

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de gehaktballen:

  • 600 gram half-om-half gehakt
  • 40 gram paneermeel
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 1 ei
  • 2 eetlepels grove mosterd
  • 3 eetlepels roomboter
  • ½ liter runderbouillon
  • peper, zout, nootmuskaat en (verse) peterselie naar smaak

Voor de aardappelpuree:

  • 1 kilo kruimige aardappelen
  • 200 milliliter melk
  • flinke klont roomboter
  • scheut room
  • snuf zout
  • snuf peper
  • snuf nootmuskaat
  • handje fijngehakte bieslook

Voor de rodekool:

  • 1 kleine rodekool (ongeveer 750 gram), fijngesneden
  • 100 milliliter water of rode wijn
  • 25 gram roomboter
  • 1 appel, geschild en in stukjes
  • 2 kruidnagels
  • 1 kaneelstokje
  • 2 eetlepels appelazijn
  • 2 eetlepels suiker
  • zout naar smaak

Zo maak je oma's gehaktballen met rodekool en aardappelpuree:

  1. De gehaktballen
    Snipper de ui fijn. Meng het gehakt met het ei, paneermeel, ui, mosterd, kruiden en een beetje peterselie. Kneed alles goed door en rol er zes stevige ballen van. Laat ze een uurtje opstijven in de koelkast.
    Verhit de boter in een braadpan en bak de ballen rondom bruin. Voeg de bouillon toe, zet het vuur laag en laat ze circa 20 minuten sudderen met de deksel op de pan. Haal de ballen eruit en houd ze warm. Roer een beetje bloem door het braadvocht voor een heerlijke jus.
  2. De aardappelpuree
    Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook ze in gezouten water in ongeveer 20 minuten gaar. Giet af en laat kort droogstomen. Verwarm ondertussen de melk met de room. Stamp de aardappelen met boter en de warme melk tot een gladde puree. Breng op smaak met zout, peper, nootmuskaat en bieslook.
  3. De rodekool
    Smelt de boter in een ruime pan en fruit de rodekool kort aan. Voeg appel, suiker, azijn, kruiden en het water of de wijn toe. Laat de kool op laag vuur ongeveer 45 minuten zachtjes stoven, tot hij gaar is en de smaken zijn ingetrokken. Haal de kruidnagels en het kaneelstokje eruit en proef of er nog wat zout bij mag.
  4. Serveer
    Schep de smeuïge puree op het bord, leg er een gehaktbal met jus naast en serveer met een royale lepel warme rodekool.

Een lekker sausje

Eet je graag versgemaakte saus bij de gehaktballen? Probeer dan eens deze lekkere groentesaus – die staat in een handomdraai op tafel en geeft je avondmaaltijd nét dat beetje extra smaak.

Culinair
  • Leuke recepten, Miljuschka
  • Adobe Stock