Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Het is weer tijd: zo maak je traditionele snert met rookworst en spek

Na weken van regen en wind is er maar één gerecht dat echt troost biedt: een dampende kom snert. Stevig, voedzaam en heerlijk ouderwets – precies wat je nodig hebt om de kou buiten te houden. Met dikke plakken roggebrood erbij is dit hét ultieme comfort food.

Traditionele snert

Ingrediënten:

  • 1750 milliliter water
  • 300 gram spliterwten
  • 100 gram wortel, in stukjes
  • 100 gram knolselderij, in blokjes
  • 50 gram spekblokjes
  • 2 stengels bleekselderij, in boogjes gesneden
  • 1 prei, in ringen gesneden
  • 1 karbonade
  • 1 groentebouillonblokje
  • 1 grote aardappel, in blokjes
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 laurierblad
  • 1 theelepel grove mosterd
  • 1 rookworst
  • enkele verse selderijblaadjes, fijngehakt
  • zout en peper naar smaak

Zo maak je traditionele snert:

  1. Pak een flinke soeppan en breng het water aan de kook. Voeg de spliterwten, het bouillonblokje, de karbonade en het laurierblad toe. Laat het geheel zachtjes pruttelen, met de deksel half op de pan. Schep regelmatig het schuim af dat zich bovenop vormt en roer af en toe om aanbranden te voorkomen. Laat dit ongeveer 45 minuten zachtjes doorkoken.
  2. Haal daarna de karbonade uit de pan, verwijder het bot en snijd het vlees in kleine stukjes. Bak ondertussen de spekblokjes in een koekenpan licht krokant en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  3. Voeg de wortel, knolselderij, prei, ui, bleekselderij, aardappel en mosterd toe aan de pan met soep. Laat dit nog eens 15 minuten zacht doorkoken, tot de groenten zacht beginnen te worden. Blijf af en toe roeren en voeg eventueel wat extra water toe als de soep te dik wordt.
  4. Leg nu de rookworst in de pan en laat deze nog ongeveer 15 minuten meekoken, zodat de soep de volle, hartige smaak opneemt.
  5. Haal de rookworst en het laurierblad uit de pan. Snijd de rookworst in dunne plakjes en voeg het karbonadevlees, de spekblokjes en de helft van de rookworst terug in de soep. Breng op smaak met zout en peper.
  6. Wie houdt van een gladde soep, kan nu kort de staafmixer gebruiken. Liever een echte, stevige snert met structuur? Laat de soep dan zoals hij is.
  7. Schep de soep in ruime kommen, garneer met plakjes rookworst en wat verse selderijblaadjes. Serveer met een dikke snee roggebrood met katenspek en geniet van een dampende kop traditionele snert.
Culinair
  • Stuff Dutch People Like
  • Adobe Stock