Ingrediënten:
Voor 4 personen
- 800 gram kruimige aardappelen
- 800 gram pastinaken
- 150 gram geraspte oude kaas
- 150 milliliter appelsap
- 3 rode uien
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel appelstroop
- 1 theelepel aardappelzetmeel
- 1 theelepel water
- 1 theelepel tijm
- handvol verse salieblaadjes
- flinke klont roomboter
- scheut verse slagroom
- zout en versgemalen peper
- snuf nootmuskaat
Zo maak je een romige stamppot met pastinaak en oude kaas
- Schil de aardappelen en de pastinaken en snijd ze in gelijke stukken. Kook ze samen in een ruime pan met licht gezouten water in ongeveer 20 minuten gaar.
- Terwijl de aardappelen koken, snijd je de uien in ringen. Verhit twee eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak de salieblaadjes kort, tot ze krokant zijn. Laat uitlekken op keukenpapier. Gebruik dezelfde pan om de uien te bakken tot ze glazig en goudbruin zijn. Voeg de appelstroop en het appelsap toe en laat dit even pruttelen. Los het aardappelzetmeel op in het water, roer door de uienjus en laat binden. Breng op smaak met peper en zout.
- Giet de aardappelen en pastinaken af, maar vang een beetje kookvocht op. Stamp alles grof met de roomboter, de slagroom en eventueel wat kookvocht tot een romige puree. Voeg de oude kaas toe en laat die er zacht in smelten. Breng op smaak met zout, peper, nootmuskaat en tijm.
- Schep de puree op een bord, verdeel de gekaramelliseerde uien erover en garneer met de krokante salieblaadjes.
Tip: serveer deze stamppot met een frisse salade van veldsla en appel, of met een stuk gebakken rookworst voor een extra stevige maaltijd.
Culinair
- Albert Heijn
- Adobe Stock