Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Iedereen wil dit recept van oma’s aardappelsoep met prei en spek proberen

Deze aardappel-preisoep is eenvoudig, stevig en vol smaak: precies zoals oma hem maakte. De zachte, romige basis met prei en aardappel krijgt pit van krokante spekjes en een vleugje bieslook. Perfect voor een gure herfstavond of een luie middag.

Aardappelsoep met prei en spek

Ingrediënten:

Voor 4 personen

  • 1,5 liter water
  • 200 milliliter crème fraîche
  • 750 gram kruimige aardappelen
  • 150 gram gerookte spekjes
  • 25 gram verse bieslook
  • 4 preien
  • 2 vleesbouillontabletten
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • scheutje kookroom
  • zout en peper naar smaak

Zo maak je oma’s aardappelsoep met prei en spek:

  1. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Snijd de preien in dunne ringen en spoel ze schoon onder koud water.
  2. Verhit de zonnebloemolie in een ruime soeppan en fruit de prei en aardappelblokjes 5 minuten op laag vuur. Voeg het water en de bouillontabletten toe en breng aan de kook. Laat de soep vervolgens circa 20 minuten zachtjes koken tot de aardappelen gaar zijn.
  3. Bak ondertussen de spekjes in een droge koekenpan krokant. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  4. Haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer tot een glad geheel. Roer de crème fraîche en een scheutje kookroom erdoor en breng op smaak met zout en peper.
  5. Schep de soep in kommen, verdeel de spekjes erover en bestrooi met fijngeknipte bieslook. Serveer direct, liefst met een stuk vers brood erbij.
Culinair
  • Albert Heijn
  • Adobe Stock