Ingrediënten:
Voor vier personen
- 500 milliliter halfvolle melk
- 250 milliliter kookroom
- 500 gram macaroni
- 350 gram geraspte cheddar
- 250 gram geraspte jong belegen kaas
- 180 gram geraspte Parmezaanse kaas
- 75 gram roomboter
- 20 gram bloem
- 1 middelgrote ui
- 1 teentje knoflook
- 1 theelepel paprikapoeder
- ½ theelepel zwarte peper
- snuf zout
- paar takjes verse tijm
Zo maak je deze romige macaroni met kaas:
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Kook de macaroni in gezouten water tot deze beetgaar is (ongeveer 7 minuten). Giet af en roer er 25 gram boter door zodat de pasta niet aan elkaar plakt. Vet een ovenschaal in en verdeel de macaroni erover.
- Meng in een kom de drie soorten kaas met elkaar en snijd de ui en knoflook fijn.
- Smelt de overgebleven 50 gram boter in een pan op laag vuur. Voeg de ui toe en fruit deze tot hij zacht en glazig is. Doe vervolgens de knoflook erbij en bak kort mee. Strooi de bloem over het mengsel en roer goed door tot er een roux ontstaat met een licht goudbruine kleur.
- Schenk geleidelijk de melk en kookroom bij de roux en blijf voortdurend roeren met een garde tot er een gladde, dikkere saus ontstaat. Voeg daarna handje voor handje driekwart van de kaas toe. Wacht telkens tot de kaas volledig gesmolten is voordat je meer toevoegt.
- Haal de pan van het vuur en voeg paprikapoeder, peper, zout en de tijm toe. Roer alles goed door tot je een romige kaassaus hebt.
- Schenk de saus over de macaroni in de ovenschaal en schep alles goed door zodat elke pasta goed bedekt is. Strooi de overgebleven kaas erover en zet de schaal 15 tot 20 minuten in de voorverwarmde oven.
- Zodra er een goudbruine korst ontstaat en het gerecht zacht pruttelt aan de randen, is de macaroni klaar. Serveer direct, eventueel met wat extra takjes tijm als garnering erbij.
Culinair
- Miljuschka
- Adobe Stock