Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Vergeet boerenkool – deze spinaziestamppot met feta en spekjes wil je vanavond nog maken

Als er iets is dat altijd goed smaakt op een frisse dag, dan is het wel een bord dampende stamppot. Deze variant met spinazie, feta en spekjes is hartig, romig en precies het soort gerecht dat bij iedereen in de smaak valt.

Spinaziestamppot met feta

Ingrediënten:

Voor 4 personen

  • 1 kilo kruimige aardappelen
  • 600 gram verse spinazie
  • 200 gram crème fraîche
  • 150 gram feta
  • 100 gram spekjes
  • 1 rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 theelepel gedroogde tijm
  • olijfolie
  • zout en peper naar smaak
  • snuf nootmuskaat

Zo maak je een spinaziestamppot met feta en spekjes:

  1. Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Kook ze in een ruime pan met een snuf zout in ongeveer 20 minuten gaar. Giet af en laat even droogstomen met de deksel schuin op de pan.
  2. Bak de spekjes in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.
  3. Snijd de rode ui in dunne ringen en hak de knoflook fijn. Smelt wat olijfolie in dezelfde pan als de spekjes en fruit de ui en knoflook tot ze zacht en glazig zijn. Voeg dan de spinazie toe en bak kort mee tot deze net geslonken is. Breng op smaak met peper, zout, tijm en nootmuskaat.
  4. Stamp de aardappelen fijn met een aardappelstamper en roer er de crème fraîche door tot de puree romig is. Schep de spinazie, ui en spekjes erdoor. Verkruimel de feta boven de pan en roer deze er voorzichtig doorheen, zodat er nog wat stukjes zichtbaar blijven.
  5. Schep de stamppot op borden en garneer eventueel met wat extra feta.
Culinair
  • Eef Kookt Zo
  • Adobe Stock