Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Verbazingwekkend lekker: rodekoolstamppot met spruitjes

Rode kool en spruitjes in één stamppot? Jazeker – en het smaakt geweldig. De zoete kool en pittige spruitjes vullen elkaar perfect aan, vooral met een vleugje mosterd erbij. Serveer met een gehaktbal en een lepel jus – simpel en vol smaak.

Rodekoolstamppot
Rodekoolstamppot met spruitjes

Ingrediënten:

Voor vier personen

  • 600 gram kruimige aardappelen
  • 200 gram gesneden rode kool
  • 200 gram spruitjes
  • 2 eetlepels olie
  • 1,5 theelepel mosterd
  • snuf nootmuskaat
  • scheut melk
  • klont roomboter
  • zout en peper naar smaak
  • gehaktballen en jus om erbij te serveren (optioneel)

Zo maak je een rodekoolstamppot met spruitjes:

  1. Schil of boen de aardappelen schoon en snijd ze in stukken. Breng een pan met genoeg water en een snuf zout aan de kook. Kook de aardappelen in circa 20 minuten gaar. Giet af en vang een beetje van het kookvocht op.
  2. Verhit een eetlepel olie in een ruime koekenpan. Roerbak de gesneden rode kool 5 tot 7 minuten op hoog vuur. Schep de kool daarna uit de pan en leg even opzij.
  3. Maak de spruitjes schoon en snijd ze in plakjes. Voeg opnieuw wat olie toe aan de koekenpan en bak de spruitjes een paar minuten tot ze beginnen te kleuren. Giet er een klein scheutje water bij en dek de pan af. Laat ze nog enkele minuten zachtjes doorgaren.
  4. Stamp de aardappelen met een een beetje melk, boter en eventueel wat kookvocht tot een smeuïge puree. Roer de mosterd, nootmuskaat, zout en peper erdoorheen.
  5. Schep de gebakken groenten door de puree. Proef en breng eventueel extra op smaak met peper, zout of mosterd.
  6. Verdeel de stamppot over de borden en serveer eventueel met een gehaktbal en een lepel jus.

De lekkerste gehaktballen

Serveer je de rodekoolstamppot graag met zelfgemaakte gehaktballen en jus? Dan hebben we het ideale recept voor je, direct uit oma's keuken. We verklappen het geheim voor een geslaagde bal: daarbij mag een fijngesnipperd uitje en een lepel grove mosterd niet ontbreken. Bovendien laat je de gehaktballen even sudderen in roomboter en runderbouillon. Eet smakelijk! 

Traditionele stamppot

Houd je het toch liever bij een traditionele stamppot? Hutspot met klapstuk verveelt nooit! Deze stevige stamppot smaakt echt naar vroeger en is zo'n typisch gerecht dat je meteen verwarmt. Perfect voor een druilerige najaarsdag.

Culinair
  • Ekomenu
  • Adobe Stock