Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Zo maakt Janny van der Heijden sipelsop: Friese uiensoep met een twist

Sipelsop – oftewel uiensoep – is een echte klassieker uit Friesland. Heel Holland Bakt-jurylid en culinair liefhebster Janny van der Heijden deelde haar eigen recept voor sipelsop bij MAX Vandaag, en haar versie blijft dicht bij de traditionele Friese oorsprong. Serveer de soep met kleine "tosti’s" van Friese nagelkaas en smullen maar!

Sipelsop

Friese sipels

De basis van deze soep? Veel sipels, oftewel: uien in het Fries. Waar de klassiek Franse uiensoep vaak rijk is aan wijn en kaas, vertrouwt deze Friese versie op langzaam gekaramelliseerde uien, goede bouillon en een beetje nootmuskaat.

Ingrediënten:

  • 1,2 kilo uien
  • 50 gram boter
  • 1 theelepel suiker
  • 1 liter groente- of kippenbouillon
  • 60 gram bloem
  • zout, nootmuskaat en zwarte peper naar smaak
  • paar plakken Friese nagelkaas
  • stokbrood
  • stukjes droge worst (optioneel)

Zo maak je deze Friese sipelsop:

  1. Pel de uien en snijd ze doormidden. Snijd de helften vervolgens in dunne, gelijkmatige halve ringen.
  2. Verhit de boter in een pan met een dikke bodem. Doe de uien erbij en fruit ze op laag vuur tot ze zacht en goudbruin zijn. Neem er de tijd voor: hoe langer ze karameliseren, hoe rijker de smaak. Strooi daarna de bloem over de uien en roer goed door.
  3. Giet vervolgens, beetje bij beetje, de bouillon erbij, terwijl je blijft roeren zodat de soep mooi glad wordt. Breng de sipelsop langzaam aan de kook en laat 'm een paar minuten zachtjes doorkoken. Breng op smaak met een snuf zout, wat peper en een beetje nootmuskaat. Liefhebbers van (Friese) droge worst kunnen bij deze stap een droge worst in kleine stukjes snijden en deze aan de soep toevoegen, maar dit hoeft voor de smaak niet per se.
  4. Zet het vuur laag en laat de soep een kwartiertje zachtjes pruttelen. Zo trekken de smaken goed in.
  5. Ondertussen maak je de bijpassende "kaasbroodjes": snijd de stokbrood in kleine stukjes en beleg ze met plakjes Friese nagelkaas. Bak of grill de broodjes tot de kaas smelt en ze een goudbruine korst hebben.
  6. Serveer per soepkom de warme sipelsop met een stukje stokbroodje erop. Dat blijft op de soep drijven en wordt door de soep heerlijk zacht, maar de bovenkant blijft knapperig.
Culinair
  • Max Vandaag
  • Adobe Stock