Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Pompoen snijden moeilijk? Met deze keukentruc is het zo gepiept

Het is herfst: hét seizoen van warme kleuren, vallende bladeren en... pompoenen! De geur van een pruttelende pan pompoensoep of een lekkere pompoenquiche uit de oven hóórt bij dit jaargetijde. Maar wie weleens een pompoen probeert te snijden, weet dat het niet de gemakkelijkste klus is. Gelukkig is er slim trucje om het een stuk eenvoudiger én veiliger te doen.

Pompoen snijden

Kies de juiste pompoen

Voor soep – maar ook voor ovenschotels, quiches en plaattaarten – is de hokkaido- of flespompoen ideaal. Deze soorten hebben een iets dunnere schil, die je vaak gewoon kunt meekoken en later pureren. De klassieke ronde oranje pompoen is ook prima te gebruiken, maar deze heeft wel een dikkere, taaie schil die iets meer voorbereiding vergt.

De voorbereiding: zachter maken zonder moeite

Een handig keukengeheim: leg de hele pompoen eerst 5 tot 10 minuten in de oven op 180 graden of 3 minuten in de magnetron. Let wel: prik er eerst een paar gaatjes in met een vork. Hierdoor wordt de schil zachter en snijd je de pompoen veel makkelijker en sneller door.

Veilig snijden in stappen

  1. Gebruik een groot, scherp mes met een stevig lemmet. Een bot mes is gevaarlijker omdat je hiermee sneller wegglijdt.
  2. Snijd aan beide kanten een klein stukje van de boven- en onderkant af zodat de pompoen stabiel op het aanrecht blijft staan.
  3. Halveer de pompoen door van boven naar beneden te snijden. Werk met rustige, gecontroleerde druk. Zet dus niet te veel kracht.
  4. Verwijder de zaden met een lepel. Extra tip: die kun je drogen en roosteren als lekkere snack.
  5. Snijd de helften in parten en vervolgens in blokjes van het gewenste formaat.

Extra tip

Gebruik bij een flespompoen een dunschiller om de schil te verwijderen voordat je gaat snijden. Bij een hokkaido-pompoen is dat niet nodig: de schil wordt tijdens het koken zacht en geeft de soep extra kleur en smaak.

Culinair
  • Adobe Stock