Kies de juiste pompoen
Voor soep – maar ook voor ovenschotels, quiches en plaattaarten – is de hokkaido- of flespompoen ideaal. Deze soorten hebben een iets dunnere schil, die je vaak gewoon kunt meekoken en later pureren. De klassieke ronde oranje pompoen is ook prima te gebruiken, maar deze heeft wel een dikkere, taaie schil die iets meer voorbereiding vergt.
De voorbereiding: zachter maken zonder moeite
Een handig keukengeheim: leg de hele pompoen eerst 5 tot 10 minuten in de oven op 180 graden of 3 minuten in de magnetron. Let wel: prik er eerst een paar gaatjes in met een vork. Hierdoor wordt de schil zachter en snijd je de pompoen veel makkelijker en sneller door.
Veilig snijden in stappen
- Gebruik een groot, scherp mes met een stevig lemmet. Een bot mes is gevaarlijker omdat je hiermee sneller wegglijdt.
- Snijd aan beide kanten een klein stukje van de boven- en onderkant af zodat de pompoen stabiel op het aanrecht blijft staan.
- Halveer de pompoen door van boven naar beneden te snijden. Werk met rustige, gecontroleerde druk. Zet dus niet te veel kracht.
- Verwijder de zaden met een lepel. Extra tip: die kun je drogen en roosteren als lekkere snack.
- Snijd de helften in parten en vervolgens in blokjes van het gewenste formaat.
Extra tip
Gebruik bij een flespompoen een dunschiller om de schil te verwijderen voordat je gaat snijden. Bij een hokkaido-pompoen is dat niet nodig: de schil wordt tijdens het koken zacht en geeft de soep extra kleur en smaak.
- Adobe Stock