Ingrediënten voor vier personen:
Voor de hachee:
- 600 gram hacheevlees
- 375 milliliter runderbouillon
- 40 gram boter
- 3 laurierblaadjes
- 3 kruidnagels
- 2 rode uien
- 2 teentjes knoflook
- 2 eetlepels bloem
- 2 eetlepels rode wijn
- 1 eetlepel appelstroop
- 1 theelepel suiker
- snuf paprikapoeder
- peper en zout naar smaak
Voor de ovenschotel:
- 800 gram aardappelpuree
- 500 gram rode kool met appel (voorgekookt)
- 3 eetlepels paneermeel
- een paar klontjes boter
Zo maak je oma's ovenschotel met hachee:
- Begin met het maken van de hachee. Snijd het vlees in stukken van ongeveer 3 centimeter. Verhit de boter in een braadpan en bak het vlees rondom bruin. Voeg de fijngesneden rode uien en de geperste knoflook toe. Breng op smaak met paprikapoeder, schep de bloem erdoorheen en roer goed zodat alles bedekt is.
- Blus het vlees af met de rode wijn en laat even pruttelen. Voeg daarna de suiker, de appelstroop en de runderbouillon toe. Steek de kruidnagels in de laurierblaadjes – handig om ze later terug te vinden – en voeg ze toe aan de pan. Laat de hachee op laag vuur ongeveer 3 uur zachtjes stoven met de deksel op de pan. Haal de laatste 30 minuten de deksel eraf zodat de saus iets kan inkoken.
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Verwijder de laurierblaadjes en kruidnagels uit de hachee. Is de saus te dik? Voeg dan een klein scheutje water toe. Schep de hachee in een ruime ovenschaal, verdeel daarover de rode kool met appel en dek af met een royale laag aardappelpuree. Strooi het paneermeel erover en verdeel de klontjes boter eroverheen.
- Bak de ovenschotel circa 30 minuten, tot de puree goudbruin kleurt en het geheel begint te borrelen langs de randen.
Culinair
- Leuke Recepten
- Adobe Stock