Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Te lekker recept: zo maak je bitterballen met beenham

Een bitterbal is al een traktatie op zich, maar deze variant met beenham tilt het borrelmoment naar een hoger niveau. Perfect bij een glas speciaalbier of een herfstige borrelplank, want er is weinig dat zo lekker smaakt als iets knapperigs uit eigen keuken.

Bitterballen met beenham

Ingrediënten:

Voor de ragout

  • 350 milliliter groentebouillon, koud
  • 250 gram beenham, in kleine blokjes gesneden
  • 75 gram bloem
  • 60 gram boter
  • 50 gram geraspte oude kaas
  • 30 milliliter slagroom
  • 2 blaadjes gelatine
  • 1 eidooier
  • 2 theelepels grove mosterd
  • 2 theelepels fijngehakte verse peterselie
  • zout en peper naar smaak

Verder nodig

  • 3 eiwitten
  • 1 eetlepel bloem
  • paneermeel
  • olie om in te frituren

Zo maak je bitterballen met beenham:

  1. Week de gelatineblaadjes in koud water.
  2. Smelt de boter in een ruime steelpan en voeg de bloem toe. Roer dit mengsel een paar minuten op middelhoog vuur tot het licht begint te kleuren – dit is je roux. Voeg een derde van de bouillon toe en roer tot een gladde massa. Schenk vervolgens de rest van de bouillon er in twee delen bij, terwijl je blijft roeren tot de ragout dik en glad is.
  3. Voeg de stukjes beenham, grove mosterd, oude kaas en peterselie toe. Haal de pan van het vuur en roer de uitgeknepen gelatine erdoor. Klop een eidooier los met de slagroom en meng dit door de warme ragout. Breng op smaak met zout en peper.
  4. Schep het mengsel in een schaal, dek af met plasticfolie (recht op de ragout) en laat het volledig afkoelen en opstijven in de koelkast – bij voorkeur een nacht.
  5. Klop drie eiwitten los met de eetlepel bloem. Vorm van de stijve ragout balletjes van ongeveer 30 gram per stuk. Rol de balletjes eerst door fijn paneermeel, daarna door het mengsel van eiwit en bloem, en tot slot door grof paneermeel. Laat ze minimaal 30 minuten rusten in de koelkast zodat het paneerlaagje stevig wordt.
  6. Verwarm de olie tot 180 graden. Frituur de bitterballen in kleine porties in 4 tot 5 minuten goudbruin. Zijn ze bevroren? Reken dan 1 à 2 minuten extra. Laat ze even uitlekken op keukenpapier en serveer ze warm.

Tip: deze beenhambitterballen zijn makkelijk voor te bereiden. Je kunt ze tot wel vier maanden bewaren in de vriezer – ongebakken en los van elkaar. Zo heb je altijd een portie paraat voor onverwachte visite of een spontane borrelavond.

Culinair
  • Rutger Bakt
  • Adobe Stock