Benodigdheden:
- 500 gram pompoenpuree
- 225 gram bloem
- 175 gram basterdsuiker
- 160 gram ongezouten roomboter
- 80 gram kristalsuiker
- 250 milliliter ongeklopte slagroom
- 150 milliliter melk
- 2,5 eieren
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 eetlepel speculaaskruiden
- 1 theelepel kaneel
- snuf zout
- vers geklopte slagroom ter garnering
- blindbakvulling
- quichevorm van 24 centimeter
- bakpapier
Zo maak een pompoentaart met speculaaskruiden:
- Doe de boter, kristalsuiker, bloem, een half ei en een snuf zout in een kom en kneed tot een stevig deeg. Is het nog wat kruimelig? Kneed het dan kort met de hand door tot het soepel aanvoelt. Verpak het deeg in folie en laat het minimaal een uur rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Bestuif het werkblad met wat bloem en rol het deeg uit tot ongeveer 5 millimeter dikte. Bekleed de ingevette quichevorm ermee en snijd de overtollige randjes weg.
- Leg een vel bakpapier op de deegbodem en verdeel daarover de blindbakvulling. Bak de bodem 20 minuten met vulling, verwijder daarna voorzichtig het bakpapier en de vulling, en bak nog 10 minuten zonder vulling tot de bodem licht goudbruin is.
- Meng in een ruime kom de pompoenpuree met de basterdsuiker, ongeklopte slagroom, melk, 2 eieren, speculaaskruiden, kaneel en vanillesuiker. Klop het geheel goed door tot een glad mengsel. Giet de vulling in de voorgebakken bodem en strijk de bovenkant glad.
- Bak de pompoentaart circa 40 minuten in het midden van de oven, tot de vulling stevig is en de bovenkant licht kleurt. Laat volledig afkoelen voordat je de taart aansnijdt. Garneer met toefjes slagroom en bestrooi met een vleugje kaneel.
Tip: deze taart smaakt de volgende dag nóg beter – de kruiden hebben dan goed kunnen intrekken. Bewaar afgedekt in de koelkast en serveer op kamertemperatuur.
Culinair
- Laura's Bakery
- Adobe Stock