Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Zo maak je een heerlijke ovenschotel met rode kool, appel en gehakt

Niets lekkerder dan een dampende ovenschotel op tafel! Deze variant combineert smeuïge aardappelpuree met gekruid gehakt, rode kool en stukjes appel. Een gerecht dat doet denken aan vroeger, maar nog altijd onweerstaanbaar lekker is.

Rode kool

Ingrediënten:

voor vier personen

  • 600 gram aardappelen
  • 50 milliliter melk
  • 25 gram roomboter
  • 500 gram rundergehakt (gebruik vega-gehakt voor een vegatarische variant)
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 eetlepel (Groninger) mosterd
  • ½ theelepel nootmuskaat
  • 400 gram rode kool (uit pot of zelf gestoofd)
  • 2 appels (bijvoorbeeld Elstar of Goudreinet)
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 50 gram geraspte kaas
  • zout en peper naar smaak

Zo maak je deze ovenschotel met rode kool

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en vet alvast een ovenschaal in.
  2. Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze in ongeveer 20 minuten gaar. Giet af en stamp met de melk, boter en een snuf nootmuskaat tot een romige puree. Breng op smaak met zout en peper.
  3. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Bak het gehakt rul in een koekenpan, voeg de ui en knoflook toe en bak mee tot ze glazig zijn. Roer vervolgens de mosterd erdoor en breng op smaak met zout en peper.
  4. Schil de appels en snijd ze in kleine blokjes en meng ze door de rode kool. Verwarm dit kort in een pannetje zodat de smaken goed loskomen.
  5. Verdeel nu het gehakt over de bodem van de ovenschaal, schep daar de rode kool met appel op en dek af met de aardappelpuree. Bestrooi met paneermeel en de geraspte kaas.
  6. Zet de ovenschotel voor 25 minuten in de oven, tot de bovenlaag mooi goudbruin is. Kleurt de bovenlaag te snel en te donker? Dek de ovenschaal dan af met aluminiumfolie.
  7. Laat de ovenschotel iets afkoelen voordat je 'm serveert.

Extra kooktip

Een snuf kaneel of een paar stukjes kruidnagel mee laten stoven met de rode kool geeft de schotel een nog lekkerdere en winterse smaak.

Culinair
  • Adobe Stock