Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Wat is het verschil tussen Beerenburg en Berenburg? Zo zit het

Vraag in Friesland naar een hartversterkertje en de kans is groot dat er een kruidige borrel op tafel komt: Berenburg – of is het nou Beerenburg? Achter die ene extra letter schuilt een bijzonder geschiedenisverhaal.

Berenburg

Van Amsterdam naar Friesland

De bekende Friese drank ontstond – gek genoeg – in Amsterdam, waar kruidenhandelaar Hendrik Beerenburg in de 18de eeuw bundels "maagkruiden" verkocht. Schippers namen die mee naar het noorden en lieten de kruiden trekken op jenever. Zo ontstond een karakteristieke, bittere borrel die al snel populair werd onder schippers en vissers. Het drankje was verwarmend en versterkend, ideaal dus tegen kou en wind op zee.

De naam: één letter, groot verschil

Het originele kruidenmengsel van Hendrik Beerenburg werd beschermd door zijn naam, met dubbel ee. Alleen drank die met zijn kruidensamenstelling werd gemaakt, mocht officieel Beerenburg heten. Zo gebruikte distilleerderij Weduwe Joustra in Sneek, al meer dan 160 jaar een begrip in Friesland, die en verwierf zo het recht om de drank met een dubbele ee te voeren en doet dat nog tot op de dag van vandaag.

Later gingen ook andere distilleerderijen het drankje (na)maken, maar zij mochten de naam niet zomaar gebruiken. Om juridische conflicten te vermijden, schreven ze de naam anders: Berenburg met één e of zelfs Beerenburgh. Dat is dus geen spelfout, maar een bewust onderscheid. Deze kleine variatie in spelling groeide uit tot een herkenbaar verschil tussen de merken. Tegenwoordig zijn beide schrijfwijzen ingeburgerd, maar de dubbele ee blijft officieel verbonden met de oorspronkelijke kruidenhandel uit Amsterdam.

Smaak en signatuur

Proef je het verschil tussen de diverse Be(e)renburg-drankjes? Vaak wel. Iedere producent heeft een eigen receptuur: de verschillende kruidensamenstellingen geven elk merk een eigen signatuur. Waar de één bitter is, kiest de ander juist voor een rondere, meer zoete en soms nog kruidige smaak. Toch blijft de basis herkenbaar: een kruidenbitter die het goed doet als borrel, of vermengd in de koffie of warme chocolademelk.

Zo zit het dus

Kort samengevat: de extra e staat niet voor een ander drankje, maar voor de naam en herkomst. Beerenburg met dubbele ee is dus een beschermde naam, afkomstig van kruidenhandelaar Hendrik Beerenburg. Berenburg, geschreven met één e, is de verzamelnaam voor de varianten van dit drankje die door andere producenten worden gemaakt.

Cultuur
  • Max de Krijger