Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Deze herfstige ovenschotel met pompoen wil je proeven

Wanneer de dagen korter worden en de avonden frisser, brengt deze ovenschotel weer wat warmte op tafel. Met pompoen, aardappelen en spekreepjes haal je het lekkerste van het seizoen in huis. De romige saus en krokante kaaskorst maken het geheel af – een comfortgerecht ten top! Even de oven inschuiven en genieten maar.

Pompoen

Ingrediënten:

Voor ongeveer vier personen

  • 500 gram kruimige aardappelen
  • 300 gram pompoen (flespompoen of hokkaido)
  • 200 gram spruitjes of boerenkool
  • 1 middelgroot ui
  • 2 tenen knoflook
  • 200 gram gerookte spekblokjes of vegetarische spekreepjes
  • 200 milliliter kookroom
  • 150 gram geraspte belegen kaas
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • olijfolie of roomboter om mee te bakken
  • peper en zout naar smaak

Zo maak je deze ovenschotel met pompoen:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Ga met de groenten aan de slag: schil de aardappelen en snijd ze in blokjes van ongeveer 2 centimeter. Snijd de pompoen in blokjes van gelijke grootte. Maak de spruitjes schoon of snijd de boerenkool grof. Pel de ui en het knoflookteentje en snipper beide fijn.
  3. Kook de aardappelen 8 minuten voor in gezouten water. Voeg na 3 minuten de pompoenblokjes toe en kook mee. Giet af.
  4. Bak de ui en knoflook in een koekenpan met een scheut olijfolie op middelhoog vuur tot de ui glazig wordt.
  5. Voeg de spekblokjes toe en bak deze tot ze licht krokant zijn.
  6. Doe de spruitjes of boerenkool in de pan en bak 4 à 5 minuten mee. Breng op smaak met tijm, paprikapoeder, peper en zout.
  7. Meng alle ingrediënten – aardappel, pompoen en groentemix – in een grote ovenschaal. Roer vervolgens de kookroom erdoor.
  8. Bestrooi het mengsel met de geraspte kaas en eventueel een beetje extra tijm.
  9. Bak in de oven 35 tot 40 minuten tot de bovenkant goudbruin en licht krokant is.
  10. Laat de ovenschotel 5 minuten rusten voor het serveren.
Culinair
  • Adobe Stock