Ingrediënten:
Voor ongeveer vier personen
- 500 gram kruimige aardappelen
- 300 gram pompoen (flespompoen of hokkaido)
- 200 gram spruitjes of boerenkool
- 1 middelgroot ui
- 2 tenen knoflook
- 200 gram gerookte spekblokjes of vegetarische spekreepjes
- 200 milliliter kookroom
- 150 gram geraspte belegen kaas
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 1 theelepel paprikapoeder
- olijfolie of roomboter om mee te bakken
- peper en zout naar smaak
Zo maak je deze ovenschotel met pompoen:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Ga met de groenten aan de slag: schil de aardappelen en snijd ze in blokjes van ongeveer 2 centimeter. Snijd de pompoen in blokjes van gelijke grootte. Maak de spruitjes schoon of snijd de boerenkool grof. Pel de ui en het knoflookteentje en snipper beide fijn.
- Kook de aardappelen 8 minuten voor in gezouten water. Voeg na 3 minuten de pompoenblokjes toe en kook mee. Giet af.
- Bak de ui en knoflook in een koekenpan met een scheut olijfolie op middelhoog vuur tot de ui glazig wordt.
- Voeg de spekblokjes toe en bak deze tot ze licht krokant zijn.
- Doe de spruitjes of boerenkool in de pan en bak 4 à 5 minuten mee. Breng op smaak met tijm, paprikapoeder, peper en zout.
- Meng alle ingrediënten – aardappel, pompoen en groentemix – in een grote ovenschaal. Roer vervolgens de kookroom erdoor.
- Bestrooi het mengsel met de geraspte kaas en eventueel een beetje extra tijm.
- Bak in de oven 35 tot 40 minuten tot de bovenkant goudbruin en licht krokant is.
- Laat de ovenschotel 5 minuten rusten voor het serveren.
Culinair
- Adobe Stock