Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Klassieker met een twist: hete bliksem uit de oven

Dit typisch (Noord-)Nederlands gerecht is al eeuwenlang een favoriet op koude dagen. De combinatie van aardappels met zowel zoetzure als zoete appels zorgt voor een verrassend frisse en hartige smaak. In de oven krijgt hete bliksem een extra lekkere twist: er ontstaat een knapperige bovenlaag van oude kaas. Ideaal voor een herfst- of winteravond waarop je wel wat extra energie kunt gebruiken.

Klassieker met een twist: hete bliksem uit de oven

Klassieker met een twist

Deze klassieker krijgt in dit recept nét dat beetje extra: door 'm in de oven af te bakken, ontstaat er een krokant korstje van kaas, dat heerlijk smaakt bij de zachte appels en aardappels eronder. Donders lekker, zoals we in het noorden zouden zeggen. Voor een vegetarische variant laat je de spekjes en rookworst achterwege – of je gebruikt een vleesvervanger – en voeg je wat extra gebakken ui of noten toe.

Ingrediënten:

  • 1 kilo kruimige aardappelen
  • 500 gram zoetzure appels (bijvoorbeeld Goudreinetten)
  • 300 gram zoete appels (bijvoorbeeld Jonagold)
  • 2 uien
  • 50 gram boter + wat extra voor het invetten
  • 100 milliliter melk
  • 100 gram geraspte oude kaas
  • 250 gram (vega)rookworst en/of (vega)spekjes
  • zout en peper naar smaak

Zo maak je hete bliksem uit de oven:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en vet alvast een geschikte ovenschaal in.
  2. Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Schil ook de appels en snijd ze in blokjes. Pel en snipper de uien.
  3. Kook de aardappelen in een grote pan met voldoende water en een snufje zout in zo'n 20 minuten gaar. Voeg de appelblokjes de laatste 10 minuten toe, zodat ze zacht meekoken.
  4. Fruit intussen de uien in een klontje boter tot ze goudbruin en zacht zijn. Bak de spekjes mee of verwarm de rookworst apart volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  5. Giet de aardappelen en appels af en stamp ze fijn met de melk en een klontje boter tot een smeuïge stamppot. Breng op smaak met zout en peper. Roer de gebakken uien en eventueel de spekjes erdoorheen.
  6. Schep het geheel in een ingevette ovenschaal. Bestrooi met de geraspte oude kaas en zet voor ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven, tot de bovenlaag goudbruin en knapperig is.
  7. Bereid ondertussen de rookworst volgens de verpakking.
  8. Haal de hete bliksem uit de oven, laat iets afkoelen en serveer 'm vervolgens met plakjes rookworst erbij.

De naam "hete bliksem" verwijst naar het feit dat dit gerecht lang heet blijft. Dit komt door het hoge vochtgehalte van de appels. Pas dus op: je tong kan zich gemakkelijk eraan branden.

Culinair
  • Adobe Stock