1. Een mysterieuze oorsprong
De roots van de eierbal zijn nog altijd onduidelijk. In Schotland kennen ze de Scotch egg – een ei in gehakt en paneermeel – en in Indonesië bestaan snacks met een ei in pittige ragout. Mogelijk kwam het idee via de VOC naar Nederland. Hoe het recept uiteindelijk in Groningen belandde, blijft een raadsel.
2. De eerste reclame in 1951
De eierbal werd begin jaren 50 populair. Sloots Cafetaria in de Oude Kijk in ’t Jatstraat adverteerde in 1951 als eerste met de snack in het Nieuwsblad van het Noorden. Daarmee kreeg de bal zijn plek in de Groningse automatiek, al waren er ook andere cafetaria’s die hem al verkochten.
3. Het geheime recept
Een perfecte eierbal bestaat uit een gekookt ei, kruidige ragout en een dubbele paneerlaag. Welke kruiden er precies in gaan, verschilt per maker. De een zweert bij tijm en nootmuskaat, de ander bij lekker veel kerrie of extra peper.
4. Groot en klein
In 2015 maakte Friet van Piet in Groningen samen met studenten de grootste eierbal ooit: een struisvogelei van 44 centimeter doorsnee, verpakt in ragout en paneermeel. Aan de andere kant van het spectrum zijn er ook mini-eierballen met kwartelei, die inmiddels zelfs op de borrelkaart staan bij diverse cafés in Groningen.
5. De iconische snackbars
Vraag een Groninger naar de beste eierbal in Stad en waarschijnlijk valt de naam van Cafetaria Koning. Hier worden de eierballen nog volgens geheim recept bereid, waardoor de cafetaria regelmatig als beste uit smaaktesten komt. Nog een bekende in de hoofdstad is Friet van Piet, waar Mark Rutte zich in 2015 liet verleiden tot een echte Groningse eierbal.
6. Cultureel erfgoed
Sinds 2017 is de eierbal officieel opgenomen in de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed. Een bijzondere erkenning voor een snack die symbool staat voor Groningse trots. Voor Groningers is de eierbal allang meer dan een tussendoortje: het is een stukje identiteit.
- Levend Erfgoed Groningen, Sikkom
- Adobe Stock