Ingrediënten:
- 2 appels (bij voorkeur friszoete appels, zoals Elstar of Jonagold)
- 200 gram boter (op kamertemperatuur)
- 175 gram kristalsuiker + 1 eetlepel extra ter garnering
- 4 eieren
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 theelepel bakpoeder
- 2 theelepels kaneel
- 1 zakje vanillesuiker
- 50 gram amandelschaafsel
Zo maak je de appelcake:
- Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een cakevorm (circa 25 centimeter) in of bekleed 'm met bakpapier.
- Klop de boter en suiker romig met een mixer. Voeg één voor één de eieren toe: voeg pas de volgende toe als de vorige volledig is opgenomen. Blijf goed mixen.
- Zeef het bakmeel en bakpoeder en spatel dit door het beslag. Voeg ook de vanillesuiker en kaneel toe.
- Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in dunne plakjes. Meng de helft van de appelplakjes voorzichtig door het beslag.
- Schenk het beslag in de cakevorm en leg de rest van de appelplakjes erbovenop.
- Bestrooi de cake rijkelijk met amandelschaafsel en een extra eetlepel suiker.
- Bak de appelcake in 55 tot 65 minuten goudbruin en gaar. Controleer met een satéprikker of hij droog uit de cake komt.
- Laat de appelcake even afkoelen in de vorm en stort 'm daarna op een rooster.
Serveertip
Deze appelcake smaakt lauwwarm het beste, als de appels lekker zacht zijn en de bovenkant knapperig. Serveer eventueel een beetje Griekse yoghurt of een toef slagroom erbij. Je kunt de appelcake uiteraard ook prima op kamertemperatuur serveren.
Culinair
- Adobe Stock