Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Lekker makkelijk recept: romige paprikasoep met feta

Er gaat niets boven een kom dampende soep op tafel, zeker als de dagen korter worden. Deze geroosterde paprikasoep is vol van smaak en heerlijk romig. Perfect als voorgerecht bij een diner, of gewoon als verwarmend hoofdgerecht met een goed stuk brood erbij.

Romige paprikasoep

Ingrediënten:

Voor 4 personen

  • 800 gram kerstomaatjes
  • 200 gram feta
  • 30 gram verse basilicum
  • 500 milliliter groentebouillon
  • 200 milliliter kookroom
  • 120 milliliter olijfolie (voor de basilicumolie)
  • 6 rode paprika’s
  • 4 tenen knoflook
  • 2 rode uien
  • 4 eetlepels olijfolie (voor de groenten)
  • 3 eetlepels sinaasappelsap
  • 3 eetlepels pijnboompitten
  • 1 eetlepel citroensap
  • 3 theelepels gerookt paprikapoeder
  • ½ theelepel cayennepoeder
  • peper en zout naar smaak

Zo maak je een heerlijk romige paprikasoep:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Halveer de paprika’s en verwijder de zaadjes, snijd ze vervolgens in grove stukken. Snijd de rode uien in parten en halveer de kerstomaatjes.
  3. Meng in een ruime kom 4 eetlepels olijfolie met het paprikapoeder, cayenne, peper en een theelepel zout. Hussel de groenten erdoor en verdeel ze over een bakplaat. Leg de ongepelde knoflooktenen ertussen. Rooster de groenten circa 45 minuten, tot ze zacht en licht gekarameliseerd zijn. Schep halverwege om.
  4. Mix de feta met de kookroom tot een gladde, romige crème. Zet koel weg tot gebruik.
  5. Leg de basilicumblaadjes in een kom en giet er kokend water overheen. Laat 10 seconden staan, giet af en spoel met koud water. Pureer de basilicum met 120 milliliter olijfolie glad. Giet de olie door een schone doek in een potje.
  6. Haal de geroosterde groenten uit de oven. Knijp de zachte knoflooktenen uit hun schil en voeg toe aan de groenten. Pureer alles met een staafmixer. Schenk de bouillon erbij en mix tot een gladde soep. Breng op smaak met citroensap en sinaasappelsap.
  7. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin. Schep de soep in kommen, garneer met een swirl van fetaroom, een scheutje basilicumolie en bestrooi met de pijnboompitten.
Culinair
  • Miljuschka
  • Adobe Stock