Ingrediënten:
- 1 middelgrote flespompoen (cira 800 gram)
- 1 rode ui
- 2 teentjes knoflook
- 400 gram spinazie (vers of diepvries, goed uitgelekt)
- 250 gram ricotta
- 75 gram geraspte Parmezaanse kaas
- 200 gram geraspte mozzarella
- 1 pak lasagnebladen (vers of gedroogd)
- 3 eetlepels olijfolie
- 50 gram boter
- 50 gram bloem
- 500 milliliter volle melk
- peper, zout en nootmuskaat naar smaak
Zo maak je deze lekkere lasagne met pompoen:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Snijd de pompoen doormidden, verwijder de pitten en schil het vruchtvlees. Snijd dit in blokjes van ongeveer 2 centimeter. Meng de blokjes in een kom met twee eetlepels olijfolie, peper en zout. Spreid ze uit over een bakplaat en rooster 25 minuten in de oven, tot ze goudbruin en zacht zijn.
- Pel de rode ui en snipper deze fijn. Pel de knoflook en pers of snijd 'm klein.
- Verhit één eetlepel olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de ui glazig. Voeg de knoflook toe en bak kort mee. Doe de spinazie erbij en laat deze slinken (of verwarm diepvriesspinazie tot al het vocht is verdampt). Haal de pan van het vuur en meng de spinazie met de ricotta, een snuf nootmuskaat en 50 gram Parmezaanse kaas. Breng op smaak met zout en peper.
- Maak nu de bechamelsaus: smelt de boter in een steelpan. Voeg de bloem toe en roer goed door tot een gladde roux. Laat dit 2 minuten zachtjes garen. Schenk beetje bij beetje de melk erbij en blijf roeren met een garde tot een gladde, dikke saus ontstaat. Breng op smaak met zout, peper en een snuf nootmuskaat.
- Vet een ovenschaal in met een beetje olie of boter. Bedek de bodem met een dun laagje bechamelsaus en leg de lasagnebladen erop. Schep er een laag pompoenblokjes over, gevolgd door een deel van de spinazie-ricottavulling en een beetje mozzarella. Ga zo door met laagjes maken tot alle ingrediënten op zijn. Eindig met de lasagnebladen, de rest van de bechamelsaus en bestrooi met de overgebleven mozzarella en Parmezaanse kaas.
- Zet de ovenschaal in het midden van de oven en bak de lasagne 35 tot 40 minuten, tot de bovenkant goudbruin is. Laat de schotel 5 minuten rusten voordat je 'm aansnijdt.
Extra kooktip
Maak de lasagne een dag van tevoren. Zo kunnen de smaken goed intrekken en is-ie de volgende dag nóg lekkerder. Ook ideaal als je weinig tijd hebt en graag vooruit kookt.
Culinair
- Adobe Stock