Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Zo maak je oma's favoriete recept voor appeltaart

Een warme appeltaart uit eigen oven blijft een klassieker. Dit recept brengt je terug naar de keuken van oma, met een vulling van appels en rozijnen en een knapperige korst. Nostalgie op een (gebaks)bord!

Appeltaart

Ingrediënten:

Voor het deeg

  • 375 gram bloem
  • 250 gram roomboter + extra om mee in te vetten
  • 200 gram kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • snuf zout
  • beetje paneermeel

Voor de vulling

  • 100 gram rozijnen
  • 8 appels (bijvoorbeeld Elstar of Jonagold)
  • 5 eetlepels suiker
  • 3 theelepels kaneel
  • scheutje amaretto

Zo maak je een klassieke appeltaart:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een springvorm in. Bestrooi de vorm vervolgens met een beetje bloem.
  2. We beginnen met het maken van het deeg: kop de eieren alvast los met een garde.
  3. Zorg dat de roomboter zacht is. Doe de boter in een kom en meng het met de kaneel en suiker.
  4. Voeg driekwart van de losgeklopte eieren toe aan het botermengsel. Bewaar de rest van het ei voor het bestrijken van de taart.
  5. Zeef nu de bloem boven het botermengsel en voeg er het zout aan toe.
  6. Kneed het geheel tot een soepel deeg. Dek vervolgens de kom af met wat vershoudfolie en laat het deeg 15 minuten rusten in de koelkast.
  7. Neem iets meer dan de helft van het deeg en rol het uit. Bedek hiermee de springvorm.
  8. Verdeel wat paneermeel over de bodem en zet de springvorm in de koelkast om verder te rusten.
  9. Nu gaan we verder met de vulling. Wel de rozijnen in amaretto voor een rijke smaak.
  10. Schil de appels en snijd ze in blokjes. Zeef de rozijnen.
  11. Meng de appels met de rozijnen, kaneel en suiker.
  12. Schep de vulling in de taartvorm. Rol de rest van het deeg uit en snijd er stroken van ongeveer 5 centimeter van. Bedek de taart ermee.
  13. Bestrijk de bovenkant van de taart met het losgeklopte ei en zet de springvorm in de oven. Bak de taart in ongeveer 60 minuten gaar.
  14. Laat de taart even afkoelen en serveer 'm bijvoorbeeld met verse slagroom.
Culinair
  • Heel Holland Bakt
  • Adobe Stock