Ingrediënten voor vier appeltaartjes:
Voor de appeltaartjes
- 1 rol vers bladerdeeg (of 8 plakjes uit de diepvries)
- 2 stevige appels (Elstar of Jonagold)
- 2 eetlepels rozijnen
- 1 eetlepel kaneel
- 2 eetlepel suiker
- 1 losgeklopt ei
- poedersuiker (optioneel)
Voor de vanillesaus
- 250 milliliter volle melk
- 250 milliliter slagroom
- 1 vanillestokje (of 1 theelepel vanille-extract)
- 4 eidooiers
- 75 gram fijne suiker
Zo maak je deze snelle en gemakkelijke appeltaartjes:
- Verwarm de oven alvast voor op 200 graden.
- Maak de appelvulling: schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in kleine blokjes. Meng de appelstukjes vervolgens met kaneel, suiker en de rozijnen.
- Snijd het bladerdeeg in vierkanten of driehoeken en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Bestrijk de bovenkant van het bladerdeeg met het losgeklopte ei.
- Bak de plakjes in 15 tot 20 minuten goudbruin en knapperig. Laat ze daarna afkoelen.
- Maak ondertussen de vanillesaus: breng de melk en room in een steelpan langzaam aan de kook, samen met het vanillestokje (doorgesneden en uitgeschraapt). Laat dit 10 minuten trekken.
- Klop intussen de eidooiers met de suiker luchtig in een kom en giet al roerend het warme roommengsel erbij.
- Schenk het mengsel terug in de pan en verwarm op laag vuur, al roerend, tot de saus iets indikt. Let goed op: het mag niet koken! Laat de saus daarna iets afkoelen.
- Snijd vervolgens de afgekoelde bladerdeegplakjes doormidden. Schep op de onderste laag een lepel vanillesaus, verdeel wat van het appelmengsel erover en leg een tweede plak bladerdeeg erbovenop.
- Werk de appeltaartjes af met wat extra appeltjes bovenop en bestuif eventueel met een beetje poedersuiker.
Culinair
- Adobe Stock