Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Deze appeltaartjes met een romige vanillesaus staan binnen 30 minuten op tafel

Knapperig bladerdeeg, zoete appels en een romige vanillesaus: comfort food op z’n best! Deze appeltaartjes zijn feestelijk én eenvoudig tegelijk, en de geur alleen al maakt hongerig. Ideaal als zondagmiddagbaksel of als nagerecht waarmee je gegarandeerd indruk maakt, zonder uren in de keuken te hoeven staan.

Appeltaartjes

Ingrediënten voor vier appeltaartjes:

Voor de appeltaartjes

  • 1 rol vers bladerdeeg (of 8 plakjes uit de diepvries)
  • 2 stevige appels (Elstar of Jonagold)
  • 2 eetlepels rozijnen
  • 1 eetlepel kaneel
  • 2 eetlepel suiker
  • 1 losgeklopt ei
  • poedersuiker (optioneel)

Voor de vanillesaus

  • 250 milliliter volle melk
  • 250 milliliter slagroom
  • 1 vanillestokje (of 1 theelepel vanille-extract)
  • 4 eidooiers
  • 75 gram fijne suiker

Zo maak je deze snelle en gemakkelijke appeltaartjes:

  1. Verwarm de oven alvast voor op 200 graden.
  2. Maak de appelvulling: schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in kleine blokjes. Meng de appelstukjes vervolgens met kaneel, suiker en de rozijnen.
  3. Snijd het bladerdeeg in vierkanten of driehoeken en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  4. Bestrijk de bovenkant van het bladerdeeg met het losgeklopte ei.
  5. Bak de plakjes in 15 tot 20 minuten goudbruin en knapperig. Laat ze daarna afkoelen.
  6. Maak ondertussen de vanillesaus: breng de melk en room in een steelpan langzaam aan de kook, samen met het vanillestokje (doorgesneden en uitgeschraapt). Laat dit 10 minuten trekken.
  7. Klop intussen de eidooiers met de suiker luchtig in een kom en giet al roerend het warme roommengsel erbij.
  8. Schenk het mengsel terug in de pan en verwarm op laag vuur, al roerend, tot de saus iets indikt. Let goed op: het mag niet koken! Laat de saus daarna iets afkoelen.
  9. Snijd vervolgens de afgekoelde bladerdeegplakjes doormidden. Schep op de onderste laag een lepel vanillesaus, verdeel wat van het appelmengsel erover en leg een tweede plak bladerdeeg erbovenop.
  10. Werk de appeltaartjes af met wat extra appeltjes bovenop en bestuif eventueel met een beetje poedersuiker.
Culinair
  • Adobe Stock