Ingrediënten:
Voor circa 3 personen
- 600 gram vastkokende aardappelen
- 150 gram spekreepjes
- 75 gram geraspte oude kaas
- 200 milliliter slagroom
- 2 preien
- 1 grote ui
- 1 teen knoflook
- 1 theelepel mosterd
- snuf paprikapoeder
- peper en zout naar smaak
- handvol verse peterselie, fijngehakt
- boter of olie om in te vetten
Zo maak je een ovenschotel met prei en spekjes:
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes van ongeveer 2 centimeter. Kook ze circa 5 minuten voor in een pan met lichtgezouten water. Giet ze af en laat even uitstomen.
- Snijd de onderkant van de prei en snijd de stelen in ringen. Spoel deze goed schoon onder koud water. Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
- Verwarm een koekenpan zonder olie en bak hierin de spekreepjes in ongeveer 5 minuten krokant. Laat uitlekken op keukenpapier.
Bak in het achtergebleven vet eerst de ui en knoflook glazig, voeg daarna de prei toe en bak nog enkele minuten mee tot alles mooi geslonken is. - Meng de slagroom met de mosterd, een snufje paprikapoeder, peper en zout. Roer er op het laatst de verse peterselie doorheen.
- Vet een ovenschaal in met een beetje boter of olie. Verdeel de voorgekookte aardappelen over de bodem en voeg de spekjes, prei, ui en knoflook toe. Meng alles goed door elkaar. Schenk de gekruide roomsaus erover en bestrooi het geheel met de geraspte oude kaas.
- Zet de schaal in het midden van de oven en bak de ovenschotel in ongeveer 25 minuten goudbruin. De kaas moet gesmolten en licht krokant zijn.
Culinair
- Lekker en Simpel
- Adobe Stock