Ingrediënten:
- 1 liter frituurolie
- 125 gram groentebouillon
- 100 gram doperwten (diepvries of vers)
- 100 gram champignons
- 75 gram tarwebloem
- 50 gram roomboter
- 15 gram halfvolle melk
- 2 rode uien
- 2 eidooiers
- 1 ei
- 1 winterpeen
- 0,5 knolselderij
- 1 theelepel gedroogde tijm
- schaaltje paneermeel
- schaaltje panko
- snuf gemalen nootmuskaat
- peper en zout naar smaak
Zo maak je de lekkerste groentekroketten:
- Schil de knolselderij en de winterpeen. Rasp beide zo fijn mogelijk. Blancheer de doperwten kort als ze vers zijn, of laat diepvrieserwten ontdooien. Snijd de champignons heel fijn.
- Breng circa 125 gram groentebouillon aan de kook. Voeg eerst de geraspte knolselderij en wortel toe en laat dit 10 minuten zachtjes koken. Voeg daarna de doperwten toe en laat alles nog 15 minuten afgedekt pruttelen. Voeg op het laatst de champignons toe en laat nog 2 minuten meekoken.
- Giet het geheel af in een vergiet en vang het kookvocht op: dit vormt straks de basis voor de saus.
- Smelt de roomboter in een ruime pan en fruit hierin de fijngehakte rode ui glazig. Voeg de bloem toe en roer goed door tot de bloem volledig is opgenomen.
- Schenk beetje bij beetje het opgevangen groentevocht bij het bloemmengsel en blijf roeren tot je een smeuïge saus hebt.
- Klop de eidooiers los en roer ze voorzichtig door de saus. Haal de pan van het vuur om schiften te voorkomen. Voeg de gekookte groenten toe en breng op smaak met nootmuskaat, tijm en peper en zout naar smaak.
- Spreid het mengsel uit op een platte schaal en laat het volledig afkoelen in de koelkast, minstens 2 uur.
- Vorm met natte handen stevige kroketten van het afgekoelde mengsel.
- Klop het ei los met de melk. Wentel de kroketten eerst door het paneermeel, dan door het ei-melkmengsel, en tot slot door de panko.
- Laat de gepaneerde kroketten nog een half uur opstijven in de koelkast. Verhit de frituurolie tot circa 180 graden en bak de kroketten goudbruin in enkele minuten. Laat uitlekken op keukenpapier en serveer direct.
Culinair
- Jumbo
- Adobe Stock