Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Typisch Gronings recept: zo maak je ouderwetse zoepenbrij

Simpel, voedzaam en ouderwets lekker: zoepenbrij is zo’n pap waar je het vanzelf warm van krijgt. Gemaakt met karnemelk, bloem en een scheut stroop – meer heeft dit traditionele gerecht eigenlijk niet nodig.

Zoepenbrij

Karnemelksepap

Vroeger stond pap steevast op het menu. Zoepenbrij – in de rest van Nederland bekend als karnemelksepap – kreeg in Groningen zijn eigen naam: zoepen betekent daar simpelweg karnemelk. Er bestaan twee varianten: gortpap (met gort) en bloempap (zonder). Door de karnemelk te koken, eventueel samen met wat gort, en vervolgens te binden met bloem en op smaak te brengen met stroop of suiker, ontstond een stevige maaltijd. Zoepenbrij werd gegeten als ontbijt of nagerecht, en dat kon zowel warm als koud. Een simpel gerecht, maar eentje vol traditie. We vertellen je hoe je het zelf maakt.

Ingrediënten:

Voor 2 tot 3 personen

  • 500 milliliter karnemelk
  • 30 gram bloem
  • 20 gram gort
  • klontje roomboter
  • snuf kaneel
  • snuf zout
  • schenkstroop, naar smaak

Zo maak je ouderwetse zoepenbrij:

  1. Spoel de gort af onder koud water en laat het goed uitlekken in een zeef.
  2. Doe de gort, bloem en een snuf zout in een pan met een dikke bodem.
  3. Zet de pan op matig vuur en roer er beetje bij beetje de karnemelk doorheen tot er een gladde, dikke pap ontstaat. Let erop dat je de pap niet laat koken en blijf roeren.
  4. Na circa 5 minuten begint de pap te binden. Zet het vuur dan zo laag mogelijk en blijf nog 5 minuten roeren.
  5. Laat de pap daarna circa 45 minuten zachtjes garen, roer af en toe even door.
  6. Voeg een klontje boter toe, roer door en serveer warm met een scheutje schenkstroop en een snuf kaneel.
Culinair
  • Cucina Groningana, landleven
  • Adobe Stock