Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Zo bak je brood in een gietijzeren pan

Zelfgebakken brood smaakt eigenlijk altijd beter. Zeker als je het bakt in een gietijzeren pan: die houdt de warmte perfect vast, waardoor het brood mooi rijst en een goudbruine korst krijgt. Geef het wat geduld, en je wordt beloond met een geurige klassieker uit eigen oven.

Brood

Ingrediënten:

Voor het deeg

  • 450 gram bloem
  • 275 gram lauwwarm water
  • 15 gram roomboter
  • 1 zakje instantgist
  • 2 theelepels suiker
  • 1,5 theelepel zout
  • extra bloem om te bestuiven

Verder nodig

  • gietijzeren pan van 24 centimeter doorsnede (geschikt voor de oven)
  • bakpapier
  • rijsmandje van 20 centimeter
  • een theedoek
  • scherp mes (bijvoorbeeld een scheermesje)

Zo bak je brood in een gietijzeren pan:

  1. Doe de bloem, gist, zout, suiker, lauwwarm water en roomboter in een kom en kneed tot een soepel deeg. Dit kan met de hand (circa 20 minuten) of met een keukenmachine (circa 15 minuten).
  2. Vet een ruime kom licht in met olie. Bol het deeg losjes op en leg het erin met de bovenkant naar beneden. Draai het vervolgens één keer om, zodat alle kanten licht zijn ingevet.
  3. Dek af met een theedoek en laat circa 1 uur rijzen op een tochtvrije plek. Het deeg is goed als een vingerprik een blijvend kuiltje achterlaat.
  4. Stort het deeg voorzichtig op een met bloem bestoven werkblad. Druk de lucht er zachtjes uit en bol opnieuw losjes op. Dek af met een theedoek en laat het deeg 20 minuten rusten.
  5. Bestuif het rijsmandje royaal met bloem. Heb je geen rijsmandje? Leg dan een theedoek in een keramieken, glazen of ijzeren kom en bestuif deze royaal met bloem. Bol het deeg stevig op, bestuif licht met bloem en leg het met de gladde kant naar beneden in het mandje of de kom. Dek het deeg niet af en laat het nog eens 1 uur rijzen, tot het in volume is verdubbeld.
  6. Verwarm intussen de oven voor op 230 graden en plaats de braadpan met deksel alvast in de oven om mee te verwarmen.
  7. Leg een stuk bakpapier klaar. Stort het gerezen deeg hier voorzichtig op. Snijd met een scherp (scheer)mesje eventueel een halve maan in het deeg voor een mooie 'oor'-opening.
  8. Haal de hete braadpan voorzichtig uit de oven en leg het deeg met bakpapier en al in de pan. Let op dat je de hete pan niet met je vingers aanraakt. Doe de deksel erop en plaats de pan in het midden van de oven.
  9. Bak het brood 30 minuten met de deksel op de pan. Haal vervolgens het deksel eraf, verlaag de temperatuur naar 210 graden en bak nog 10 tot 15 minuten tot het brood goudbruin kleurt.
  10. Neem de pan uit de oven, kiep het brood voorzichtig op een rooster en laat volledig afkoelen voordat je het aansnijdt.
Culinair
  • Marielle in de keuken
  • Adobe Stock