Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Zelf hagelslag maken doe je zo

Waarom zou je hagelslag kopen als je het ook zelf kunt maken? Met een paar basisingrediënten en een beetje geduld maak je thuis je eigen chocoladehagel: smaakvol en met liefde bereid. Leuk om te doen met (klein)kinderen, of gewoon om zelf eens uit te proberen.

Hagelslag

De allereerste hagelslag

Een boterham met hagelslag: het is haast cultureel erfgoed in Nederland. Maar wist je dat deze smakelijke korrels hun naam danken aan een herfstbui in 1908? Toen dropfabrikant Herman Dieperink de hagelstenen op zijn vensterbank zag liggen, kreeg hij een idee: zoetigheid in korrelvorm, net als het weer. De allereerste hagelslag was gemaakt van anijs, pas later volgden chocoladevarianten. Inmiddels zijn we een eeuw en duizenden boterhammen verder, maar de liefde is gebleven. En nóg leuker: je kunt hagelslag heel eenvoudig zelf maken. Met dit recept weet je precies wat erin zit – en het is nog leuk om te doen ook.

Ingrediënten:

  • 140 gram poedersuiker
  • 35 gram cacaopoeder
  • 60 milliliter water
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1/2 theelepel zout

Verder nodig:
Een grote mengkom, een fijne zeef, een handmixer, een spatel, een spuitzak met smalle spuitmond (of zelfgemaakt), bakpapier en een lange plank of bakplaat.

Zo maak je zelf hagelslag:

  1. Zeef de poedersuiker, cacaopoeder en het zout boven een ruime kom. Zo voorkom je klontjes in het mengsel.
  2. Voeg het water en de vanillesuiker toe en mix alles tot een gladde, dikke pasta. Schraap tussendoor met een spatel langs de randen van de kom zodat alles goed gemengd wordt.
  3. Schep de pasta in de spuitzak. Rol een vel bakpapier uit op een plank of bakplaat en spuit hierop lange, smalle strepen naast elkaar.
  4. Laat de chocoladestrepen op een rustige plek minstens 24 uur drogen tot ze stevig genoeg zijn om los te maken.
  5. Duw de stroken voorzichtig los van het papier en snijd ze met een scherp mes in stukjes van ongeveer een halve centimeter lang – zo ontstaat je hagelslag.
  6. Bewaar de chocoladehagel in een goed afgesloten trommel. Zo blijft het knapperig en smaakvol.
Culinair
  • Zomaakjehetzelf, Quest
  • Adobe Stock