Ingrediënten:
Voor circa twee potten van 500 milliliter
- 800 gram verse kersen
- 400 gram geleisuiker
- 1 citroen
Tip: gebruik twee gesteriliseerde glazen potten met een goed sluitend deksel (elk 500 milliliter).
Zo maak je verrukkelijke kersenjam:
- Ontpit de kersen en snijd ze doormidden. Boen de citroen goed schoon. Rasp de gele schil fijn en pers het sap uit.
- Doe de kersen samen met het citroenrasp en -sap in een pan met dikke bodem. Voeg de geleisuiker toe en breng het geheel al roerend aan de kook op middelhoog vuur. Laat het mengsel vervolgens ongeveer 5 minuten stevig doorkoken. Let op: het kan gaan spetteren.
- Vul de gesteriliseerde potten tot de rand met de hete jam. Sluit ze direct goed af en zet ze enkele minuten ondersteboven. Zo trekken ze vacuüm. Laat de potten volledig afkoelen op het aanrecht. Dat duurt ongeveer 2 uur.
- Bewaar ongeopende potten op een koele, donkere plek. Na openen bewaar je de jam in de koelkast.
Nog meer seizoensrecepten
Kook je graag met de seizoenen? Naast kersen worden er nu ook volop andere producten geoogst. We zetten een aantal heerlijke seizoensrecepten voor je op een rij.
Hartige bladerdeeghapjes met verse spinazie
Bladerdeeg in huis? Dan ben je al halverwege een heerlijk borrelhapje of lunchgerecht. Deze hartige hapjes hebben een romige vulling met verse spinazie – nu op z’n lekkerst! Perfect bij een kom soep, of gewoon als smakelijk tussendoortje uit de oven.
Zomers genieten: fruittaart met bastognebodem
Zin in iets fris en feestelijks? Deze fruittaart met een bodem van bastognekoekjes en een romige vulling met citroensmaak is een echte traktatie. Versier 'm met een royale laag aardbeien, frambozen, bramen en blauwe bessen voor een feestelijk gevoel. Perfect voor een feestje of een gezellige middag in de tuin, met een kop thee erbij.
- Albert Heijn
- Adobe Stock