Ingrediënten:
Voor vier personen
- 400 gram rundergehakt
- 75 gram geraspte kaas
- 5 gram verse tijm (fijngehakt)
- 5 gram verse rozemarijn (fijngehakt)
- 1 liter halfvolle melk
- 100 milliliter kookroom
- 1 grote bloemkool
- 1 kleine ui
- 1 kruidnagel
- 4 eetlepels panko
- 2 eetlepels pijnboompitten
- 3 eetlepels olijfolie
- snufje nootmuskaat
- peper en zout naar smaak
Zo maak je de ovenschotel met bloemkool en room:
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de bloemkool in roosjes en spoel schoon.
- Breng de melk met de kruidnagel, een snufje nootmuskaat, peper en zout aan de kook. Kook hierin de bloemkool gaar in ongeveer 10 tot 15 minuten. Giet af, verwijder de kruidnagel en pureer de bloemkool samen met de kookroom en de geraspte kaas tot een romige massa.
- Snipper de ui. Verhit daarna twee eetlepels olijfolie in een koekenpan en fruit de ui glazig. Voeg het gehakt toe, rul het en bak goudbruin. Meng de rozemarijn erdoor en breng op smaak met peper en zout.
- Schep het gehaktmengsel in een ovenschaal. Verdeel de bloemkoolpuree erover. Zet de schaal voor ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven.
- Rooster ondertussen de pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn. Verhit de rest van de olijfolie in een tweede pan en bak de panko krokant. Voeg de verse kruiden en pijnboompitten toe. Breng op smaak met peper en zout.
- Haal de ovenschaal uit de oven en strooi de panko over de bovenkant. Serveer direct, eventueel met een frisse salade of wat brood erbij.
Culinair
- Libelle Lekker
- Adobe Stock