Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Proef de zomer: zo maak je traditionele Drentse kruudmoes

Misschien heb je er weleens van gehoord: kruudmoes. Een typisch boerengerecht dat vroeger in Drenthe, maar ook in Overijssel en Gelderland, vaak werd gegeten door landarbeiders. Een stevige maaltijd die winters aandoet, maar juist vaak in de zomer werd gegeten. Ga jij het eens uitproberen?

Kruudmoes

Een gerecht met verhalen

Kruudmoes is zo’n gerecht dat van boerderij tot boerderij anders werd bereid. Iedere boerin maakte het met wat er voorhanden was: restjes spek, gort van eigen erf, karnemelk van die ochtend en kruiden uit eigen tuin. Ooit was het het voedsel van hardwerkende boeren op het land, maar ook vrouwen in het kraambed kregen de voedzame pap voorgeschoteld.

Rond het middaguur trok de boerin met een pan kruudmoes, gewikkeld in een dikke doek, het veld in. Daar werd het werk neergelegd en schoof men samen aan voor een maaltijd. En bleef er wat over? Dan kwam het de volgende dag gewoon weer op tafel – koud, zonder op te warmen.

Ingrediënten:

  • 350 gram gort
  • 250 gram gerookte spekblokjes
  • 200 gram rozijnen
  • 200 gram tuinboontjes
  • 50 gram roomboter
  • 2 liter karnemelk
  • 1 verse rookworst
  • 4 eetlepels honing
  • 1 theelepel zout
  • handvol verse peterselie, selderij en bieslook

Zo maak je Drentse kruudmoes:

  1. Spoel de gort goed schoon onder de kraan en laat deze in een kom met water een nacht weken.
  2. Breng de gort met het weekwater en een beetje zout aan de kook. Laat het circa 2 uur zachtjes koken, met het deksel schuin op de pan. Roer af en toe door.
  3. Voeg in het laatste kwartier van de kooktijd de rozijnen toe, samen met de tuinboontjes. Zorg dat ze nog nét hun beet behouden.
  4. Leg tegelijkertijd de rookworst in de pan, zodat deze rustig kan garen. Laat het water niet te hard koken, om te voorkomen dat het vel barst. Haal de worst na 20 minuten uit de pan en snijd 'm in plakjes.
  5. Bak het spek langzaam uit in een koekenpan tot het goudbruin is. Laat even afkoelen. Hak intussen de verse kruiden grof of fijn – net wat jij lekker vindt.
  6. Roer het spek, de boter en de kruiden erdoor. Giet de karnemelk erbij en roer wederom goed door. Laat het geheel nog enkele minuten zachtjes koken tot het mooi gebonden is.
  7. Schep de kruudmoes in diepe borden, leg er plakjes rookworst op en druppel aan tafel wat honing over de warme pap.
Culinair
  • Receptenplein
  • Adobe Stock