/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F07%2FenkPsw79wKRroM1751549142.jpg)
Stamppot in de zomer? Jazeker!
Hoewel je bij stamppot misschien meteen denkt aan koude herfst- en winterdagen, bewijst dit recept dat het ook in de zomer heerlijk kan zijn. Dankzij de zoete aardappel, verse spinazie en kruiden voelt het gerecht luchtig aan – zonder in te leveren op smaak. Bovendien maak je gebruik van groenten die nu op hun best zijn. Een verrassend zomerse maaltijd, zó uit de tuin op tafel!
Ingrediënten:
Voor vier personen
- 600 gram kruimige aardappelen
- 400 gram zoete aardappelen
- 300 gram tuinerwten
- 300 gram runderchipolataworstjes
- 200 gram verse spinazie
- 3 eetlepels crème fraîche
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel tijm
- klontje boter
- zout en versgemalen peper
Zo maak je een écht lekkere zomerstamppot:
- Schil de aardappels en zoete aardappels en snijd ze in gelijke stukken. Kook ze in een pan met een snuf zout in ongeveer 20 minuten gaar.
- Breng ondertussen een tweede pan water aan de kook. Kook de verse tuinerwten 4 tot 5 minuten tot ze beetgaar zijn. Giet ze daarna af en spoel ze kort met koud water om de heldergroene kleur te behouden. Laat goed uitlekken.
- Verhit een koekenpan met een klontje boter en bak de chipolata’s in circa 10 minuten gaar en goudbruin, keer ze regelmatig.
- Was de spinazie grondig en laat goed uitlekken. Snijd grof indien gewenst.
- Giet de aardappelen af en laat even droogstomen. Voeg de crème fraîche toe en stamp tot een smeuïge puree. Breng op smaak met peper en zout.
- Schep de spinazie en de tuinerwten door de warme stamppot, zodat de spinazie iets slinkt. Voeg de tijm en het paprikapoeder toe voor extra smaak.
- Serveer de stamppot met de gebakken worstjes ernaast of erbovenop.
Culinair
- Albert Heijn
- Adobe Stock