Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Wil je proeven: cake met pistache en witte chocolade

Van deze luchtige pistachecake krijg je geen genoeg. Romig van binnen, knapperig van buiten – met frisse citroen, kruidige kardemom en een lekkere laag witte chocolade. Een feestelijke traktatie met een vleugje luxe!

Pistache

Ingrediënten:

  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 150 gram witte chocolade
  • 125 gram ongezouten pistachenoten + een extra handje grofgehakte pistachenoten ter garnering
  • 75 milliliter slagroom
  • 4 eieren
  • 1 klein klontje roomboter
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 theelepel citroensap
  • 1 theelepel gemalen kardemom
  • snuf zout

Zo maak je een cake met pistache en witte chocolade:

  1. Maal de pistachenoten fijn tot een fijne "meel", bijvoorbeeld in een foodprocessor. Let op: stop op tijd, anders ontstaat er een pasta.
  2. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  3. Mix de boter en witte basterdsuiker luchtig. Voeg de eieren één voor één toe. Voeg bij het laatste ei ook de vanillesuiker en het citroensap toe.
  4. Voeg daarna het zelfrijzend bakmeel, pistachemeel, kardemom en zout toe. Mix kort, tot alles net gemengd is.
  5. Stort het beslag in een cakevorm van circa 25 centimeter, bekleed met bakpapier. Strijk de bovenkant glad.
  6. Bak de cake in het midden van de oven in ongeveer 50 tot 55 minuten gaar. Laat afkoelen op een rooster.
  7. Hak de witte chocolade en doe deze samen met het klontje boter in een hittebestendige kom. Verwarm de slagroom tot deze net begint te borrelen. Giet over de chocolade en roer tot een gladde ganache. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  8. Giet de witte chocoladetopping over de afgekoelde cake en bestrooi royaal met wat grofgehakte pistachenoten.
Culinair
  • Laura's Bakery
  • Adobe Stock