Bloemkool op z’n best
De zomer is het seizoen waarin bloemkool volop geoogst wordt. Fris, stevig en vol van smaak – ideaal om te verwerken in ovenschotels of eenpansgerechten. Maar soms is simpel juist het lekkerst: gekookte bloemkool met aardappel en een stukje (vega)vlees. En natuurlijk met een warme, zelfgemaakte saus die het helemaal af maakt. Aan de slag!
Ingrediënten:
- 100 milliliter kookvocht van de bloemkool
- 100 milliliter volle melk
- 50 gram geraspte oude kaas
- 25 gram roomboter
- 25 gram bloem
- 1 eetlepel fijngehakte verse peterselie
- snuf nootmuskaat
Zo maak je een romige kaassaus:
- Smelt de roomboter in een steelpan op laag vuur. Roer de bloem erdoor tot een glad mengsel ontstaat. Laat dit mengsel al roerend een paar minuten garen.
- Meng de melk met het kookvocht van de bloemkool. Voeg dit beetje bij beetje toe aan de roux, terwijl je blijft roeren met een garde om klontjes te voorkomen. Blijf rustig roeren tot de saus mooi glad en gebonden is.
- Roer de geraspte oude kaas door de saus en voeg naar smaak een snufje nootmuskaat toe. Meng als laatste de peterselie erdoor. Serveer warm over de bloemkool.
Culinair
- Jumbo
- Adobe Stock