Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Makkelijke ovenschotel: gratin van aardappel, ham en prei

Deze gratin is een uitkomst voor dagen waarop je niet lang in de keuken wilt staan. Met aardappelschijfjes, prei en blokjes ham zet je zonder veel moeite een lekkere maaltijd neer. Terwijl het gerecht in de oven gaart, heb jij je handen vrij voor iets anders. Ideaal!

Prei

Ingrediënten:

  • 125 milliliter volle slagroom
  • 120 gram geraspte kaas
  • 100 gram hamblokjes
  • 80 gram zure room
  • 60 milliliter kippenbouillon
  • 8 aardappels
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 grote ui
  • 1 prei
  • 1 eetlepel tijm

Zo maak je een aardappelgratin met ham en prei:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet alvast een ruime ovenschaal in.
  2. Was de aardappels en snijd deze in dunne plakjes – of gebruik kant-en-klare aardappelschijfjes. Pers ook de knoflook fijn, pel en snipper de ui en snijd de prei in halve ringen. Gebruik alleen het witte gedeelte van de prei.
  3. Doe de hamblokjes, knoflook, ui, prei en tijm in een kom en roer dit door elkaar.
  4. Neem de ovenschaal en verdeel een derde van de aardappelschijfjes hierover. Bestrooi dit vervolgens met een derde van het hamblokjes-mengsel, gevolgd door een derde van de geraspte kaas. Herhaal dit nog twee keer.
  5. Doe de slagroom, zure room en kippenbouillon in een kom en meng dit met elkaar. Giet het mengsel vervolgens over de aardappelschotel.
  6. Bak de aardappelgratin voor ongeveer een uur in de oven totdat de aardappels goudbruin en gaar zijn. Laat de gratin dan nog 10 minuten afkoelen voordat je 'm serveert.

Tip: serveer deze gratin met een lekkere salade.

Huzarensalade zoals oma ’m maakte

Een klassieker van de bovenste plank: romig, fris en rijk van smaak. Deze ouderwetse huzarensalade doet het altijd goed, of je 'm nu serveert bij een zomerse barbecue, een uitgebreide lunch of als bijgerecht op een feestelijke tafel. Tijdloos lekker – precies zoals oma het bedoelde.

Zomerse salade met sinaasappel, feta en pijnboompitten

Op zoek naar iets lichts, fris en nét even anders? Deze salade combineert het zoete van sinaasappels met feta en geroosterde pijnboompitten. Perfect als lunch, lichte avondmaaltijd of als bijgerecht!

Culinair
  • Kookfans
  • Adobe Stock