/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F06%2FaCH7uBsFal4j8f1750933476.jpg)
Ingrediënten:
- 300 gram verse aalbessen
- 220 gram fijne kristalsuiker
- 210 gram zelfrijzend bakmeel
- 80 gram roomboter
- 1 eetlepel appelsap
- 1 theelepel vanille-aroma
- 1 groot ei (gesplitst)
- 1 eetlepel koud water
- snufje zout
Zo maak je een kruimeltaart met aalbessen:
- Smelt de roomboter in een pannetje op laag vuur en laat zachtjes pruttelen tot het goudbruin kleurt en licht nootachtig ruikt. Giet de boter in een kommetje en laat afkoelen tot het weer begint te stollen.
- Doe de aalbessen samen met 100 gram suiker in een steelpan en verwarm tot de bessen openspringen. Roer het appelsap erdoor en laat nog een paar minuten zachtjes koken tot je een dikke, jamachtige saus hebt. Laat de vulling afkoelen op een bord tot kamertemperatuur.
- Doe de afgekoelde boter in een kom en meng met de suiker, het vanille-aroma en de eidooier (bewaar het eiwit). Voeg daarna het zelfrijzend bakmeel en een snufje zout toe en roer alles met een spatel tot een korrelig, kruimelig deeg.
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakvorm van 20 bij 20 centimeter met bakpapier. Verdeel twee derde van het kruimeldeeg over de bodem, druk stevig aan tot een egale laag en bak deze circa 15 minuten in het midden van de oven.
- Bestrijk de warme bodem met het eiwit – dit helpt tegen doorlekken. Verdeel daarna de aalbessenvulling gelijkmatig over de bodem. Meng het resterende kruimeldeeg met een eetlepel koud water, zodat het iets grover wordt, en strooi dit over de vulling. Bak de koek in 20 tot 25 minuten goudbruin.
- Laat volledig afkoelen in de vorm en snijd daarna in stukken.
Culinair
- Keukenatelier
- Adobe Stock